Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een verwaarloosd soldatenkind, half Ier, half hindoe, ontmoet een oude lama en begeleidt hem, als hindoejongen verkleed, op zijn pelgrimstocht door India, waarbij hij allerlei bevolkingsgroepen leert kennen.
Titel
Kim
Auteur
Rudyard Kipling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Kim
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2005 | Andere uitgaves
340 p.
ISBN
90-253-2758-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Ierse Kim groeit op in Lahore, in de tijd dat India nog een Britse kolonie is. Doordat zijn ouders zijn overleden, komt hij op straat terecht waar hij zich uitstekend weet aan te passen. Op zijn dertiende ontmoet hij een Tibetaanse lama die op zoek is naar de oorsprong van de Rivier. Kim vergezelt de lama op zijn zoektocht en komt in contact met het regiment waar ooit zijn vader diende. Hij krijgt de kans naar school te gaan en wordt ingezet als spion van het Britse leger. Het boek is een grote kennismaking met India en de Indiase cultuur. De lezer leert veel over het boeddhisme en de andere wereldgodsdiensten die gezamenlijk een smeltkroes van culturen vormen in het India van vroeger én van nu. Het verhaal oordeelt nooit over de ander en veroordeelt niet, en is in die zin inderdaad een pleidooi voor tolerantie zoals op de omslag staat geschreven. Het taalgebruik is niet eenvoudig en vereist een geoefende lezer. Ook de setting waarin het verhaal speelt, vereist een brede maatschapp…Lees verder

Over Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay (Brits-Indië), 30 december 1865 – Londen, 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden meerdere films op gebaseerd, onder andere door Disney.

Tot de andere verhalende werken van Kipling behoren onder meer Plain Tales from the Hills en Kim. Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedicht If— (1910) werd in 1995 door de Engelsen verkozen tot hun favoriete Engelse gedicht. Het is een advies van een vader aan zijn jonge zoon. Het verhaal The Man who would be King is verfilmd, met Michael Caine en Sean Connery.

Waardering

Tot de jaren 1950 werd Kipling wereldwijd hooggeschat. Zijn populariteit nam af naarmate het kolonialisme niet meer als een volstrekt natuurlijk gegeven wer…Lees verder op Wikipedia