Een verwaarloosd soldatenkind, half Iers-half Indiaas, ontmoet een Tibetaanse lama en begeleidt hem op zijn pelgrimstocht door India, waarbij hij vele bevolkingsgroepen leert kennen.
Titel
Kim
Auteur
Rudyard Kipling
Inleider
Harish Trivedi
Taal
Engels
Uitgever
MacMillan, 2016 | Andere uitgaves
404 p.
ISBN
9781909621824

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Avonturenverhaal van de Ierse straatjongen Kim, die in India is opgegroeid. Als leerling van een Tibetaanse lama, die op zoek is naar een rivier die hem moet schoonwassen van aardse zonden en beperkingen, trekt hij door India -dat toen nog Voor-Indië heette- en raakt hij betrokken bij spionage-activiteiten van de Britse geheime dienst. Een spannend verhaal dat een goed beeld van India geeft, uit de tijd toen dit land nog werd beheerst door de Engelsen. Er worden nogal wat vreemde woorden gebruikt die in de noten worden toegelicht. Nog altijd goed leesbaar verhaal voor jongeren en ouderen. Bevat een introductie (40 p.), noten (28 p.) door Edward W. Said en een kaart van Noordwest-India. Zilverkleurige paperback met een kleurenfoto van een jongetje met een wit overhemd en piekhaar; goede letter en marges.

Over Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay (Brits-Indië), 30 december 1865 – Londen, 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden meerdere films op gebaseerd, onder andere door Disney.

Tot de andere verhalende werken van Kipling behoren onder meer Plain Tales from the Hills en Kim. Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedicht If— (1910) werd in 1995 door de Engelsen verkozen tot hun favoriete Engelse gedicht. Het is een advies van een vader aan zijn jonge zoon. Het verhaal The Man who would be King is verfilmd, met Michael Caine en Sean Connery.

Waardering

Tot de jaren 1950 werd Kipling wereldwijd hooggeschat. Zijn populariteit nam af naarmate het kolonialisme niet meer als een volstrekt natuurlijk gegeven wer…Lees verder op Wikipedia