Dvd

The phantom of the opera

Rupert Julian (regisseur), Gaston Leroux (naar het werk van)
In de Parijse Opéra waart een spook rond dat een hartstochtelijke liefde opvat voor een beroemde zangeres
Kijkwijzer
Vanaf 6 jaarVanaf 6 jaar
Titel
The phantom of the opera
Regisseur
Rupert Julian
Naar het werk van
Gaston Leroux
Uitgever
Living Colour Entertainment, 2008
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1925
Speelduur
91 min.
Aantekening
Tussenteksten in het Engels Ondertiteling: Nederlands, Engels, Duits
EAN
8717774230787

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaan Rupert Julian was is 1925 de eerste die de roman 'Le fantôme de l'opéra' van Gaston Leroux, geschreven in 1910, verfilmde. Later volgden veel andere bewerkingen voor theater en film, onder meer Andrew Lloyd Webber's musical (1986). Het is het tragische verhaal van een mysterieuze, mismaakte man die aan het einde van de negentiende eeuw in de catacomben van de Parijse Opéra huist. Omdat hij zich regelmatig zeer vluchtig vertoont zijn alle artiesten en het personeel van zijn bestaan op de hoogte. Het spook wordt wanhopig verliefd op het zangeresje Christine en houdt haar gevangen in zijn schuilplaats. Haar verloofde en een politieman proberen haar te redden. De Speelfilmencyclopedie (6e ed. 1995) gaf 4 sterren: '(...) Eerste en nog steeds meest aangrijpende verfilming van de klassieker van Gaston Leroux, met een geniale Lon Chaney in de titelrol. Dankzij hem werd het meer een somber melodrama over een afgewezen liefde dan een gruwelijk sprookje. (...) Het scenario van Elli…Lees verder

Over Rupert Julian

Rupert Julian (Whangaroa, 25 januari 1878 – Hollywood, 27 december 1943) was een Amerikaans regisseur en acteur van Nieuw-Zeelandse komaf.

Levensloop

Rupert Julian werd geboren in Nieuw-Zeeland als Thomas Percival Hayes. Hij was actief in de Nieuw-Zeelandse en de Australische filmindustrie, voordat hij in 1911 emigreerde naar de Verenigde Staten. Hij begon zijn Amerikaanse filmcarrière als acteur bij de filmstudio Universal. Al spoedig begon hij ook zelf films te draaien. Hij brak door als regisseur met de dramafilm Merry-Go-Round (1923), toen hij de oorspronkelijke regisseur Erich von Stroheim moest vervangen na diens ontslag. Zijn stomme verfilming van The Phantom of the Opera (1925) geldt als het hoogtepunt van zijn oeuvre. Na de intrede van de geluidsfilm oogstte hij minder succes.

Julian stierf op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte.

Lees verder op Wikipedia