Boek
Engels

The darling

Russell Banks (auteur)
Een Amerikaanse vrouw (59), die vanwege haar links activisme in 1975 de VS moest verlaten, kijkt in 2001 terug op haar veelbewogen leven in Liberia en de VS.
Onderwerp
Liberia
Titel
The darling
Auteur
Russell Banks
Taal
Engels
Uitgever
London: Bloomsbury, 2005 | Andere uitgaves
391 p.
ISBN
0-7475-7400-6 0-7475-7558-4
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2001 kijkt Hannah (59) terug op haar leven. Als enig kind van gegoede Amerikaanse ouders wordt ze als tiener links en sluit ze zich in de jaren 60 aan bij een linkse terroristische groepering. In 1975 moet ze voor de FBI vluchten en komt in Liberia terecht, trouwt er later met een zwarte onderminister en krijgt 3 zoons. Na een anti-Amerikaanse coup verlaat ze in 1983 het land, om later terug te gaan. Nadat haar man door rebellen is onthoofd, haar zoons kindsoldaten zijn geworden, gaat ze in 1990 bij haar moeder in de VS wonen en koopt er na haar dood een boerderij. In 2001 komt ze voor het laatst terug in Liberia en hoort dat haar zoons al zolang vermist zijn dat ze niet meer in leven kunnen zijn. In zijn romans verbindt de belangrijke Amerikaanse schrijver (1940) het persoonlijke met het politieke. In deze sterke roman beschrijft hij heel goed zowel de politieke als persoonlijke ontwikkeling die Hannah doormaakt, analyseert hij heel raak de Amerikaans maatschappij in de jaren 60 e…Lees verder

Over Russell Banks

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Russell Banks (Newton in Massachusetts, 28 maart 1940) is een Amerikaanse schrijver van fictie en poëzie. Hij is vooral bekend om zijn realistische verhalen over armoede en interraciale relaties.

Recensenten schrijven lovend over zijn portrettering van arbeiders en de problemen waarmee zij worstelen, zoals destructieve relaties, armoede en drugsgebruik. Banks bevolkt zijn verhalen met levenslustige personages en vertellers, en zijn fictie is vergeleken met het werk van Raymond Carver, Richard Ford en Andre Dubus. Tot zijn belangrijkste werken behoren de romans Continental Drift, Rule of the Bone, Cloudsplitter, The Sweet Hereafter, en Affliction. De laatste twee werden verfilmd in 1997.

De komische debuutroman Family Life, die hij in 1975 publiceerde, viel niet in de smaak bij de recensenten, maar de collectie korte verhalen die datzelfde jaar verscheen bracht de jonge schrijver bekendheid. Het volgende jaar verhuisde hij met zijn gezin naa…Lees verder op Wikipedia