Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De lieveling : roman

Russell Banks (auteur)
+1
De lieveling : roman
×
De lieveling : roman De lieveling : roman

De lieveling : roman

Een Amerikaanse vrouw (59), die vanwege haar links activisme in 1975 de VS moest verlaten, kijkt in 2001 terug op haar veelbewogen leven in Liberia en de VS.
Onderwerp
Liberia
Titel
De lieveling : roman
Auteur
Russell Banks
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The darling
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
415 p.
ISBN
90-290-7492-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Russell Banks (VS; 1940) schreef 12 romans, waarvan een aantal in het Nederlands is vertaald: ‘Bone is de baas’, ‘De erfenis’ e.a. ‘De lieveling’ vertelt het verhaal van de Amerikaanse Hannah Musgrave, die zich in haar studententijd aansluit bij de terroristische Weathermen-groep. Als gezocht persoon vlucht zij naar Afrika, waar zij in het corrupte Liberia belandt. Zij trouwt er met de onderminister van Volksgezondheid, wordt moeder van drie zonen en leidt een voor haar doen passief leven. Haar enige passie is de zorg voor verwaarloosde chimpansees, waarmee Hannah zich innerlijk identificeert. Na tien comfortabele jaren raken Hannah en haar gezin betrokken in een bloedige burgeroorlog. Haar man wordt vermoord, haar zonen raken vermist en Hannah vlucht naar de VS. Later keert zij naar Liberia terug om te achterhalen wat er met haar zoons is gebeurd. Naast een goed gedocumenteerde geschiedenis van Liberia geeft dit literaire verhaal een psychologisch portret van een sterke vrouw die na …Lees verder

Over Russell Banks

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Russell Banks (Newton in Massachusetts, 28 maart 1940) is een Amerikaanse schrijver van fictie en poëzie. Hij is vooral bekend om zijn realistische verhalen over armoede en interraciale relaties.

Recensenten schrijven lovend over zijn portrettering van arbeiders en de problemen waarmee zij worstelen, zoals destructieve relaties, armoede en drugsgebruik. Banks bevolkt zijn verhalen met levenslustige personages en vertellers, en zijn fictie is vergeleken met het werk van Raymond Carver, Richard Ford en Andre Dubus. Tot zijn belangrijkste werken behoren de romans Continental Drift, Rule of the Bone, Cloudsplitter, The Sweet Hereafter, en Affliction. De laatste twee werden verfilmd in 1997.

De komische debuutroman Family Life, die hij in 1975 publiceerde, viel niet in de smaak bij de recensenten, maar de collectie korte verhalen die datzelfde jaar verscheen bracht de jonge schrijver bekendheid. Het volgende jaar verhuisde hij met zijn gezin naa…Lees verder op Wikipedia