De kinderkaravaan

+1
De kinderkaravaan
×
De kinderkaravaan De kinderkaravaan
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In het onherbergzame Amerika van 1844 trekken zeven kinderen onder aanvoering van hun 13-jarige broer naar het veelbelovende, onontgonnen Westen. Tijdens deze tocht moeten zij, evenals veel andere pioniers, grote gevaren doorstaan.
Onderwerp
Zwerftochten
Titel
De kinderkaravaan / An Rutgers van der Loeff ; met tek. van Carl Hollander
Auteur
An Rutgers van der Loeff
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
10 banden
Oorspr. uitgever
Ploegsma
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze heruitgave (25ste druk) van het waargebeurde verhaal reizen de kinderen Sagar, nadat hun ouders zijn overleden, alleen door het verre westen van Noord-Amerika halverwege de 19e eeuw. Tijdens deze reis staan ze aan tal van ontberingen bloot en komt het regelmatig voor dat ze zonder eten en drinken zitten. Meer dood dan levend weet de 13-jarige John Sagar het reisdoel te bereiken en worden hij en zijn familie warm onthaald. Het klassieke verhaal heeft nog steeds niets van zijn zeggingskracht verloren. Aangrijpend en invoelbaar is het om de belevenissen en de afschuwelijke ervaringen van de kinderen te lezen. Vooral de keren dat ze opgelicht worden, zijn hartverscheurend. De heruitgave is wat taalgebruik aangepast aan de eisen van deze tijd. Wel zijn de lange natuurbeschrijvingen gebleven. Niet elk kind zal daar vandaag de dag de concentratie voor kunnen opbrengen. Het verhaal is voorzien van de karakteristieke illustraties die we van deze illustrator kennen en die ook in de eerd…Lees verder

Over An Rutgers van der Loeff

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

An Rutgers van der Loeff-Basenau (Amsterdam, 15 maart 1910 – Laren, 19 augustus 1990) was een Nederlands schrijfster. Ze publiceerde ook onder het pseudoniem Rutger Bas.

Biografie

Anneke Basenau groeide op in Amsterdam en in het Gooi, als oudste dochter van de bacterioloog Jacob Basenau en de schrijfster-vertaalster Nora Goemans. Haar ouders hadden een turbulent huwelijk. Ze volgde het Barlaeus Gymnasium en ging klassieke talen studeren aan de Gemeente Universiteit in Amsterdam (tegenwoordig Universiteit van Amsterdam). Na de zelfmoord van haar vader in 1929 gaf ze haar studie echter op om met haar moeder vertaalwerk te gaan doen en les te gaan geven. In 1934 trouwde ze met haar jeugdvriend en studiegenoot Michaël Rutgers van der Loeff, lid van de familie Van der Loeff. Uit dit huwelijk werden twee dochters en twee zonen geboren.

In 1941 debuteerde Rutgers van der Loeff tezamen met haar moeder met het boek Het o…Lees verder op Wikipedia