Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kinderkaravaan

An Rutgers van der Loeff (auteur), Jan Donkers (verteller)
In het onherbergzame Amerika van 1844 trekken zeven kinderen onder aanvoering van hun 13-jarige broer naar het veelbelovende, onontgonnen Westen. Tijdens deze tocht moeten zij, evenals veel andere pioniers, grote gevaren doorstaan. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Zwerftochten
Titel
De kinderkaravaan
Auteur
An Rutgers van der Loeff
Verteller
Jan Donkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2009
6 cd's
Speelduur
circa 5 uur
ISBN
9789047605478

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 38 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De kinderkaravaan vertelt het waargebeurde verhaal van de familie Sager, vader, moeder en zeven kinderen, ten tijde van de ontginning en verkenning van het Nieuwe Land, Amerika. Halverwege de 19e eeuw zijn de Verenigde Staten nog een ruige plek, in handen van wilde dieren en indianen, en avonturiers en boeren worden erdoor aangetrokken, in de hoop er een nieuw en beter leven te kunnen opbouwen.
Zo ook deze familie: vader Henry trekt regelmatig van plaats naar plaats, met de gedachte dat het gras daar altijd groener is. Naarmate zijn gezin uitbreidt, wordt het echter steeds moeilijker alles achter te laten. Maar de trekkoorts blijft, en wanneer de oudste zoon, John, 13 jaar wordt in 1844, vertrekt het gezin met een grote karavaan in de hoop het noordwesten van Oregon te bereiken, waar een eerdere karavaan zich reeds gesetteld heeft. Moeder Naomi is zwanger tijdens de tocht, wat voor de nodige complicaties zorgt: onderweg verlaten ze de karavaan, omdat baby Indepentia niet lan…Lees verder
Integrale weergave van het gelijknamige boek* uit 1949, waarin op aangrijpende wijze verteld wordt hoe in 1844 de zeven kinderen uit een pioniersgezin na de dood van hun ouders alleen door het verre westen van Noord-Amerika reizen. Tijdens deze reis staan ze aan tal van ontberingen bloot en komt het regelmatig voor dat ze zonder eten en drinken zitten. Onder leiding van de 13-jarige John Sagar weten de kinderen meer dood dan levend het reisdoel te bereiken en worden ze warm onthaald. Het verhaal heeft nog steeds niets van zijn zeggingskracht verloren, het is aangrijpend en invoelbaar om naar de belevenissen en de afschuwelijke ervaringen te luisteren. Het verhaal werd altijd gepresenteerd als 'waar gebeurd', de schrijfster baseerde zich op een krantenartikel, maar in 2012 ontdekte journalist Imco Lanting in de VS dat de kinderen in werkelijkheid steeds gezelschap hadden van volwassenen. Deze klassieker wordt voorgelezen door radiomaker en schrijver Jan Donkers. Vanaf ca. 10 jaar.

Over An Rutgers van der Loeff

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

An Rutgers van der Loeff-Basenau (Amsterdam, 15 maart 1910 – Laren, 19 augustus 1990) was een Nederlands schrijfster. Ze publiceerde ook onder het pseudoniem Rutger Bas.

Biografie

Anneke Basenau groeide op in Amsterdam en in het Gooi, als oudste dochter van de bacterioloog Jacob Basenau en de schrijfster-vertaalster Nora Goemans. Haar ouders hadden een turbulent huwelijk. Ze volgde het Barlaeus Gymnasium en ging klassieke talen studeren aan de Gemeente Universiteit in Amsterdam (tegenwoordig Universiteit van Amsterdam). Na de zelfmoord van haar vader in 1929 gaf ze haar studie echter op om met haar moeder vertaalwerk te gaan doen en les te gaan geven. In 1934 trouwde ze met haar jeugdvriend en studiegenoot Michaël Rutgers van der Loeff, lid van de familie Van der Loeff. Uit dit huwelijk werden twee dochters en twee zonen geboren.

In 1941 debuteerde Rutgers van der Loeff tezamen met haar moeder met het boek Het o…Lees verder op Wikipedia