Boek
Nederlands

Ze verdrinken ons dorp

An Rutgers van der Loeff (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Grote spanning heerst er in een Frans bergdorpje, omdat het door aanleg van een stuw in het water zal verdwijnen. Wie zal de strijd winnen: de ouderen die zich verzetten of de jongeren die een betere toekomst voorzien?
Leesniveau
AVI 9
Titel
Ze verdrinken ons dorp / An Rutgers van der Loeff ; ill. Els van Egeraat
Auteur
An Rutgers van der Loeff
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2002 | Andere uitgaves
206 p. : ill.
ISBN
90-216-1645-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als een Frans bergdorpje moet wijken voor de aanleg van een stuwmeer, stuit dit, vooral bij de oudere inwoners, op verzet. De jongeren worden heen en weer geslingerd tussen verbondenheid met het dorp en nieuwsgierigheid naar het nieuwe. In dit op ware gebeurtenissen berustende verhaal worden de lotgevallen van één gezin (3 generaties) beschreven. Grootvader Pépé verzet zich uit alle macht, zijn schoonzoon krijgt door de bouw nieuwe kansen en de vier kleinkinderen hebben het vooral moeilijk met hun koppige grootvader en diens gevaarlijke plannen. De komst van het stuwmeer betekent ook voor hen nieuwe mogelijkheden, maar voor Pépé de dood. Inleefbaar verhaal waarin de karakters en de sfeer uitstekend getekend zijn. Het biedt uitgangspunten voor een gesprek. Enkele goed passende zwartwittekeningen; op de stevige omslag een aantrekkelijke, kleurige illustratie. Vanaf ca. 12 jaar.

Over An Rutgers van der Loeff

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

An Rutgers van der Loeff-Basenau (Amsterdam, 15 maart 1910 – Laren, 19 augustus 1990) was een Nederlands schrijfster. Ze publiceerde ook onder het pseudoniem Rutger Bas.

Biografie

Anneke Basenau groeide op in Amsterdam en in het Gooi, als oudste dochter van de bacterioloog Jacob Basenau en de schrijfster-vertaalster Nora Goemans. Haar ouders hadden een turbulent huwelijk. Ze volgde het Barlaeus Gymnasium en ging klassieke talen studeren aan de Gemeente Universiteit in Amsterdam (tegenwoordig Universiteit van Amsterdam). Na de zelfmoord van haar vader in 1929 gaf ze haar studie echter op om met haar moeder vertaalwerk te gaan doen en les te gaan geven. In 1934 trouwde ze met haar jeugdvriend en studiegenoot Michaël Rutgers van der Loeff, lid van de familie Van der Loeff. Uit dit huwelijk werden twee dochters en twee zonen geboren.

In 1941 debuteerde Rutgers van der Loeff tezamen met haar moeder met het boek Het o…Lees verder op Wikipedia