Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Poolijs : roman

Ruth Lasters (auteur)
Een verwarde student en een ex-kapster vertellen vanuit hun eigen perspectief over herinneringen, indrukken, hun liefdesrelatie.
Onderwerp
Relaties
Titel
Poolijs : roman
Auteur
Ruth Lasters 1979-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2006
178 p.
ISBN
90-8542-080-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met haar imponerende kortverhaal 'Poolijs' won Ruth Lasters (geb.1979) de Brakke Hond prijs 2005. Haar debuutroman draagt dezelfde titel en is een adaptie van het gelijknamige verhaal. Protagonisten zijn Lucy en Yves, twee jonge mensen die allebei in een ijspiste werken. Lucy verveelt zich schier eindeloos achter haar toonbank en haar vriend is een bijklussende student die zich onledig houdt met het onderhoud van de ijspiste en zijn weerbarstige cursussen. Hun relatie is op zijn zachtst gezegd getroebleerd. Zo ergert Lucy zich mateloos aan de neurotische tics van Yves, zoals de manier waarop hij om de haverklap over zijn adamsappel strijkt of zijn overdreven hang naar stilte en rust. De jongeman gaat steeds dieper gebukt onder zijn twijfelzucht en vertoont dwangneurotisch gedrag. Overal begint hij stemmen te horen. Mensen voortdurend rondjes zien draaien op het ijs blijkt niet echt bevorderlijk voor de mentale gezondheid, want ook Lucy lijdt aan het leven en gaat zich steeds apathisc…Lees verder
In de hoofdvertelling van de roman speelt de relatie tussen Yves, een verwarde, neurotische student, en Lucy, ex-kapster die werkt bij een ijsbaan. Elk van deze geliefden, die naast hun relatie verhoudingen met anderen hebben, vertelt vanuit het eigen perspectief over indrukken, herinneringen, lief en leed in hun relatie. Door hun beider ik-vertelling heen speelt het verhaal over een oude man op de schaats, waarin de schilder Mondriaan gezien kan worden, geschreven door een kunsthistorica en minnares van Yves. Een complexe roman vol contrasten en spiegelingen, die ondanks sterke passages aan kracht inboet door quasi-diepzinnigheden en overspannen beeldspraak. Deze debuutroman vloeit voort uit het gelijknamige korte verhaal waaraan de eerste prijs in de verhalenwedstrijd De Brakke Hond 2005 werd toegekend. Gebonden, verzorgde uitgave met zwart stofomslag en belettering in wit, grijs en mintgroen. Van de Vlaamse auteur (1979), die in 2002 de L.P. Boonprijs ontving, zijn sinds 2001 gedic…Lees verder

Over Ruth Lasters

Ruth Lasters (Antwerpen, 5 februari 1979) is een Vlaams dichteres en schrijfster.

Biografie

Lasters studeerde in Brussel en volgde lessen aan de SchrijversAcademie. Later woonde zij enige tijd in Madrid en in Gent, om zich daarna weer in haar geboortestad Antwerpen te vestigen. Naast haar literaire werk is zij actief als docente Frans.

Zij publiceerde gedichten en columns in onder meer Lava, Deus ex Machina, Revolver, En er is, Krakatau, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en in de bloemlezing 21 dichters voor de 21ste eeuw. De redactie van het literair tijdschrift De Brakke Hond selecteerde in 2003 werk van de schrijfster voor de bundel Mooie jonge honden. Nieuw Vlaams literair talent. In 2005 bekroonde datzelfde tijdschrift haar verhaal Poolijs met de Brakke Hond-prijs 2005. Sinds september 2006 maakt Lasters zelf deel uit van de redactie van De Brakke Hond.

Haar debuutroman kreeg eveneens de…Lees verder op Wikipedia