Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een docente Engels en Natuurwetenschappen op het Vrij Instituut voor Nijverheid moet voor de concie͏̈rge van de school essentie͏̈le papieren zien te vinden voor het te laat is.
Onderwerp
Onderwijs, Liefde
Titel
Vin
Auteur
Ruth Lasters 1979-
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2019
283 p.
ISBN
9789463104654 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schoolblues

Een jonge leerkracht, een conciërge en een poetshulp: hun paden kruisen elkaar op een nijverheidsschool voor kansarme jongeren.

Een nijverheidsschool met een grote populatie Belgisch-Marokkaanse leerlingen en jonge asielzoekers is de locatie voor VIN, de vierde roman van dichter en schrijver Ruth Lasters (40). Lasters laat drie mensen aan het woord met weinig aantrekkelijke kantjes, losers zou je ze kunnen noemen, net als de meeste jongens (en paar meisjes) die op het Vrij Instituut voor Nijverheid les krijgen in metaalbewerking en elektrotechniek. En toch ga je veel van deze drie mensen houden, door Lasters' fijnzinnige portrettering en geestige, mooie pen.

Om en om zijn docent Lore en conciërge Sergei aan het woord; de hoofdstukjes over de Armeense schoonmaker Anna zijn in de derde persoon geschreven. Dat past goed, want Anna ligt hulpeloos in het ziekenhuis met een ernstig oogletsel en kan niet praten. Wat is er gebeurd? Lasters bouwt de spanning voorbeeldig op; pas aan het einde valt de puzzel op onverwachte wijze in elkaar, terwijl goedgeplaatste cliffhangers en misleidende zijpaadjes de le…Lees verder

Vin

Eerste zin. Eerst werkte ik in ‘de accordeon’.

Lore is een jonge lerares die haar weg zoekt tussen het personeel en de leerlingen van het VIN, het Vrij Instituut voor Nijverheid. Maar echt goed gaat het niet. Net zoals haar privéleven, dat getekend wordt door haar na zeven jaar afgesprongen relatie met beeldend kunstenaar Daniël, lijkt haar doceren een aaneenschakeling van frustrerende mislukkingen te zijn. Wie gaat met wie op de loop, denk je wanneer je leest hoe Lore dag na dag meer in de ban raakt van leerling Axel.

Naast Lore spelen de half-Poolse conciërge Sergei en de Armeense poetsvrouw Anna de hoofdrollen in VIN . Hij is na een huwelijk van 24 jaar in de steek gelaten door zijn vrouw, waardoor hij ook zijn baan en zijn huis dreigt te verliezen (want een conciërge kan geen alleenstaande zijn). Zij ligt in het ziekenhuis nadat er op school een ongeluk is gebeurd waarvoor ze Lore en Sergei de schuld geeft. Het heeft allemaal te maken met de archiefdozen die uit de kelder van de school gehaald m…Lees verder

Ruth Lasters werkt als docente in het middelbaar onderwijs en publiceerde zowel poëzie als proza. Ook schrijft ze regelmatig opiniestukken voor De Standaard. In deze roman maken we kennis met Lore, lerares Engels en Natuurwetenschappen op het Vrij Instituut voor Nijverheid. De wat onzekere docente is niet al te populair bij haar collega’s. Als zij zich moet ontfermen over een lastige leerling, Axel, verandert dat. Intussen moet ze op zoek naar papieren die voor conciërge Sergei van levensbelang zijn voor zijn liefdesleven, nadat zijn vrouw hem verlaten heeft en hij aanpapt met de Armeense Anna. Hoewel de schrijfster interessante en actuele thema’s als uitgangspunt neemt - het onderwijs, de liefde, verlies en rouw - verloopt de opbouw van het verhaal wat traag. De karakters en gevoelslevens van de personages zijn bovendien tot in detail uitgewerkt, zodat niet veel aan de verbeelding van de lezer wordt overgelaten. Dat zorgt op sommige momenten voor een gebrek aan spanning. Het Vlaams t…Lees verder

Over Ruth Lasters

Ruth Lasters (Antwerpen, 5 februari 1979) is een Vlaams dichteres en schrijfster.

Biografie

Lasters studeerde in Brussel en volgde lessen aan de SchrijversAcademie. Later woonde zij enige tijd in Madrid en in Gent, om zich daarna weer in haar geboortestad Antwerpen te vestigen. Naast haar literaire werk is zij actief als docente Frans.

Zij publiceerde gedichten en columns in onder meer Lava, Deus ex Machina, Revolver, En er is, Krakatau, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en in de bloemlezing 21 dichters voor de 21ste eeuw. De redactie van het literair tijdschrift De Brakke Hond selecteerde in 2003 werk van de schrijfster voor de bundel Mooie jonge honden. Nieuw Vlaams literair talent. In 2005 bekroonde datzelfde tijdschrift haar verhaal Poolijs met de Brakke Hond-prijs 2005. Sinds september 2006 maakt Lasters zelf deel uit van de redactie van De Brakke Hond.

Haar debuutroman kreeg eveneens de…Lees verder op Wikipedia