Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vouwplannen : gedichten

Ruth Lasters (auteur)
+1
Vouwplannen : gedichten
×
Vouwplannen : gedichten Vouwplannen : gedichten

Vouwplannen : gedichten

Breek eens een vensterbank
waarop een vrouw zit af, louter als

bewijsstuk dat het
kan en draag ze naar een plas,
naar adem happend in
je opgeraapt als okker-

noten in een schort tot
zelfbewust mijn stilstand.

Titel
Vouwplannen : gedichten
Auteur
Ruth Lasters 1979-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2007
53 p.
ISBN
9789085421115

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 47 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ruth Lasters (º1979) moet niets hebben van gedichten waarin je tot de slotstrofe moet wachten op een pointe of, zoals bij te veel dichters, het eerste stukje echte poëzie. Met haar eerste bundel, die uit vier afdelingen bestaat, confronteert ze de lezer al in de eerste regels van elk gedicht met diens eigen ervaringen en inzichten. Elke regel is een appèl op de paraatheid. Ze bereikt dit effect door o.a. een stoutmoedig streven naar nauwkeurigheid, een originele, stilistisch doorgezette beeldspraak, syntactische breuken en weglatingen plus het vermogen een fascinerende illusie van eigenheid op te roepen uit zelfs de eenvoudigste objecten en handelingen. "Ga voor een winkelrek met garen staan en beeld je in / het grijze is: alles wat je ooit gezegd hebt en gehoord, / borduurbaar op het netvlies". ‘Vouwplannen’ is een ijzersterk poëziedebuut dat geen moment in de schaduw hoeft te staan van haar roman ‘Poolijs’, waarmee ze vorig jaar de Debuutprijs won. Met Lasters is een authentieke aut…Lees verder

Over Ruth Lasters

Ruth Lasters (Antwerpen, 5 februari 1979) is een Vlaams dichteres en schrijfster.

Biografie

Lasters studeerde in Brussel en volgde lessen aan de SchrijversAcademie. Later woonde zij enige tijd in Madrid en in Gent, om zich daarna weer in haar geboortestad Antwerpen te vestigen. Naast haar literaire werk is zij actief als docente Frans.

Zij publiceerde gedichten en columns in onder meer Lava, Deus ex Machina, Revolver, En er is, Krakatau, NRC Handelsblad, Het Liegend Konijn en in de bloemlezing 21 dichters voor de 21ste eeuw. De redactie van het literair tijdschrift De Brakke Hond selecteerde in 2003 werk van de schrijfster voor de bundel Mooie jonge honden. Nieuw Vlaams literair talent. In 2005 bekroonde datzelfde tijdschrift haar verhaal Poolijs met de Brakke Hond-prijs 2005. Sinds september 2006 maakt Lasters zelf deel uit van de redactie van De Brakke Hond.

Haar debuutroman kreeg eveneens de…Lees verder op Wikipedia