Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het leven kon zo mooi zijn : dagboeken van een Joods meisje 1933-1942

Ruth Maier (auteur), Jan E. Vold (redacteur), Ard Posthuma (vertaler)

Het leven kon zo mooi zijn : dagboeken van een Joods meisje 1933-1942

Dagboek van een jonge joodse vrouw uit Wenen (1920-1942) die tijdens de Tweede Wereldoorlog zonder haar familie bij een gastgezin in Noorwegen leefde.
Titel
Het leven kon zo mooi zijn : dagboeken van een Joods meisje 1933-1942
Auteur
Ruth Maier
Redacteur
Jan E. Vold
Vertaler
Ard Posthuma Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Ruth Maiers dagbok. En jødisk flyktning i Norge
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2010
455 p. : ill.
ISBN
9789025367220 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 27 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen Jan Erik Vold bezig was met de uitgave van de literaire nalatenschap van zijn collega-dichter Gunvor Hofmo, vond hij daarin ook een aantal dagboeken van Ruth Maier, een Oostenrijkse Joodse vluchtelinge die in 1942 in Auschwitz werd vergast. Geïntrigeerd door Maier zocht Vold contact met haar nog levende familie in Engeland. Zo kwam hij in het bezit van nog een aantal dagboeken en brieven.
Het boek dat Vold in 2007 publiceerde, bevat een zeer uitvoerige keuze uit de dagboeken. De periode waarvoor de dagboeken niet bewaard zijn gebleven, wordt ingevuld door brieven die Ruth Maier in die periode aan haar familie schreef. Vold heeft de dagboeken en brieven niet alleen naar het Noors vertaald, maar ook gezorgd voor inleidingen, voetnoten en illustraties zoals foto's, krantenknipsels en officiële documenten. Voor de Nederlandse uitgave werden zijn bijdragen uit het Noors vertaald. De dagboeken en brieven werden echter uit de in 2008 verschenen Duitse uitgave vertaald.
Ruth Maier …Lees verder
Geannoteerde dagboeken van de joodse vrouw Ruth Maier (1920) die opgroeide in Wenen en in 1939 in Noorwegen komt te wonen. Haar overige familieleden vertrekken naar Engeland. In Noorwegen woont ze bij een gastgezin; in 1940 wordt het land bezet. Ruth voelt zich een buitenbeentje, afhankelijk van haar gastgezin. Aanvankelijk maakt de man in het gezin avances, later wordt de relatie ijskoud. Bij haar klasgenoten vindt ze geen aansluiting. Ze schrijft veel met haar familie, die ze nooit kan zien. Ze vindt vriendschap bij de dichteres Gunvor Hofmo met wie ze een relatie krijgt en door deze liefde kan Ruth zich staande houden. Zorgen kwellen haar, de afhankelijkheid van haar gastgezin, het gemis van familie, haar identiteit, het nut van haar leven. Ze wordt korte tijd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1942 wordt Ruth opgepakt en weggevoerd naar Auschwitz waar ze vermoord wordt. Aangrijpend ego-document van een intelligente, opmerkzame en sensitieve jonge vrouw. Met familiefoto'…Lees verder

Suggesties