Boek
Nederlands

De dertien treden

Ruth Rendell (auteur)

De dertien treden

Genre:
Een oude ongetrouwde dame, die nog steeds romantische dromen heeft over de dokter die haar invalide moeder vijftig jaar geleden dagelijks bezocht, heeft nauwelijks contact met haar bijgelovige huurder die 'dertien treden' hoger op de zolderverdieping woont.
Titel
De dertien treden
Auteur
Ruth Rendell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Thirteen steps down
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2005 | Andere uitgaves
295 p.
ISBN
90-229-8901-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De dertien treden bevinden zich in het grote, oude vervallen huis in Notting Hill, Londen waar de hoofdpersonen van dit misdaadverhaal wonen. Hoofdbewoner is Gwen, een oude ongetrouwde dame, warrig, wereldvreemd, die nog steeds romantische dromen heeft over de dokter die haar invalide moeder vijftig jaar geleden - in hetzelfde huis - dagelijks bezocht. Gwen heeft nauwelijks contact met haar bijgelovige (voor het getal 13) huurder Mix die 'dertien treden' hoger op de zolderverdieping woont. Mix Cellini is een psychopaat in de dop. Ongelukkige jeugd, sociaal onaangepast, leeft hij in een fantasiewereld. Hij onderhoudt particuliere fitnessapparaten, slaapt met de eigenaresses, heeft een morbide interesse voor de bekende Notting Hill seriemoordenaar John Reginald Christie, en een obsessie voor een bekend fotomodel. Het veelbelovende begin van een fascinerend en uitermate spannende psychologische thriller zoals alleen Ruth Rendell/Barbara Vine, de meest gelezen schrijfster van moderne Enge…Lees verder

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie