Boek
Nederlands
De inmiddels gepensioneerde hoofdinspecteur Wexford assisteert op verzoek van een Londense collega bij het onderzoek naar vier lijken die zijn aangetroffen in de kelder van een huis.
Titel
De grafkelder
Auteur
Ruth Rendell
Vertaler
Rogier Van Kappel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vault
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2013
224 p.
ISBN
9789400501638 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘Ruth Rendell (81) neemt na 22 misdaadromans rond inspecteur Wexford met Slapende honden afscheid van haar politieman’. Dat schreef Fred Braeckman in 2011 op de Knackwebsite. Niet dus! De Britse auteur kan inspecteur Reginald Wexford blijkbaar niet loslaten, want in De grafkelder is hij opnieuw speurder van dienst. Hoofdinspecteur Wexford is de inmiddels gepensioneerd, maar heeft duidelijk nog aanpassingsproblemen met zijn nieuwe status. Wexford is als vanouds een echte familieman, verknocht aan vrouw Dora en aan Kingsmarkham, zijn woon- en werkterrein. Nu verdeelt hij zijn tijd tussen zijn huis en Londen, waar hij met zijn vrouw een appartement ter beschikking heeft in het koetshuis van zijn rijke acterende dochter. Hij is maar wat blij als een Londense collega hem vraagt om onbezoldigd te assisteren bij het onderzoek in een mysterieuze moordzaak.
De nieuwe bewoners van Orcadia Cottage zijn verbijsterd wanneer in een kolenstortkoker in hun dure achtertuin vier lijk…Lees verder
De inmiddels gepensioneerde hoofdinspecteur Wexford assisteert op verzoek van een Londense collega bij diens onderzoek naar vier lijken, aangetroffen in de kelder van een huis. Dankzij zijn uitstekend deductievermogen weet hij de gecompliceerde zaak, ondanks enkele privéproblemen, op te lossen. In het begin komt het verhaal wat moeizaam op gang, maar later herkent men toch de bedreven hand van Rendell, met haar kat-en-muisspelletjes, verwrongen emoties, raadselachtige gebeurtenissen en verrassende plotwendingen. Een boeiend misdaadverhaal. Kleine druk.

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie