Als een jonge auteur aan een goede vriendin afslankpillen verkoopt, heeft dit fatale gevolgen.
Titel
Donkere wegen
Auteur
Ruth Rendell
Vertaler
Marike Groot Sander Brink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dark corners
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, 2017
240 p.
ISBN
9789400507623 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Carl Martin, 23, erft een huis. Hij heeft een goed ontvangen debuut geschreven, maar zijn tweede roman wil niet vlotten. Uit geldgebrek verhuurt hij de bovenetage van zijn woning aan de eerste de beste: de dierenartsassistent Dermot. Die betrapt hem als hij afslankpillen (uit zijn vaders grote collectie online medicatie) verkoopt aan een goede vriendin. Deze overlijdt en Dermot chanteert Carl: hij betaalt geen huur meer. Als Carl echt in geldnood komt, begaat hij een wanhoopsdaad. In haar 66e en laatste thriller tekent de prijswinnende auteur (1930-2015) personages van divers pluimage die elkaars pad kruisen. Carls vriendin, aan wie hij de verkoop opbiecht en die hem in het begin steunt, een kennis van de dode die haar huis en identiteit inpikt met bijna fatale gevolgen en de manipulatieve, christelijke Dermot en zijn enge verloofde. De dierenkliniek is de plaats waar sommige personages met elkaar in contact komen. Londen is prima beschreven. De plot zit vol kettingreacties die Carls …Lees verder

Kom op nou, Carl!

In de laatste krant van het jaar een recensie van het laatste boek van de in mei overleden Ruth Rendell.

Ruth Rendell stierf in mei van dit jaar op 85-jarige leeftijd en dat is ontzettend jammer. De Nederlandse vertaling van haar laatste boek, 'Donkere wegen' uit 2015, verscheen na haar dood, in oktober, en is, oh schande, aan aandacht in deze rubriek ontsnapt. In de laatste krant van het jaar alsnog uitleg waarom u dit boek toch ter hand zou moeten nemen. Of een van haar eerdere prachtboeken natuurlijk.

Vaak is Ruth Rendell vergeleken met Agatha Christie, misschien vanwege haar detective en hoofdpersoon Reginald Wexford. Een uitpluizer uit hetzelfde hout gesneden als Miss Marple van Christie. Meer dan 20 keer loste Wex- ford misdaden op. Maar Rendell schreef zoveel meer. Ook op zichzelf staande verhalen over vaak heel gewone mensen. Wat drijft hen tot gruwelijke daden? De vraag naar de motieven van daders hield haar altijd bezig.

In 'Donkere wegen' draait het om zulke gewone mensen, hun nare trekjes en hoe die langzaam maar …Lees verder

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia

Suggesties