Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Juist = juist : nog meer tips van de VRT-taaladviseur

Ruud Hendrickx (auteur)

Juist = juist : nog meer tips van de VRT-taaladviseur

In de reeks:
Leuke tips voor een juist taalgebruik Als je via het internet je briefwisseling afhandelt, ben je dan aan het emailen of e-mailen? Heb je daarna geë-maild of gewoonweg gemaild? Is Delphine Boël de vermeende, vermoedelijke of mogelijke buitenechtelijke dochter van koning Albert? Wil of willen de VS een raketschild bouwen en hoe gaan we dat dan voorkomen of vermijden? Hoe zit dat nu met de uitspr
Titel
Juist = juist : nog meer tips van de VRT-taaladviseur
Auteur
Ruud Hendrickx
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
127 p.
ISBN
90-6306-504-3
Plaatsingssuggestie
Nederlands 844.6 (SISO) Nederlands ; Stijl (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een tweede bundel "tips van de VRT-taaladviseur": een selectie van een negentig prettig leesbare, leuke en spitse 'taalcolumns' -- wel eens anekdotisch gekleurd -- die in het personeelsblad verschenen. Nuttige en op de taalpraktijk afgestemde aanwijzingen voor een verzorgd taalgebruik inzake grammatica, spelling, woordkeuze. Genuanceerde toelichtingen met aandacht voor op elkaar gelijkende taalvormen, eventueel zelfs dubbelvormen die door een kleine te onderscheiden andere taalvorm een licht andere betekenis kunnen hebben.

Meestal stelt de auteur duidelijk wat de juiste taalvorm is. Maar hij laat ook wel eens enige ruimte voor taalvormen die in de praktijk geregeld voorkomen, maar nog niet als het ware geofficialiseerd zijn in woordenboeken en andere taalpublicaties. Wordt die houding ingegeven door een zekere behoedzaamheid of door de zorg de taalgebruiker niet te strak te binden? Is het niet veiliger en zekerder altijd de standaardnorm aan te bevelen? Allicht oordeelt elke er…Lees verder

Over Ruud Hendrickx

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Ruud Hendrickx (Tienen, 17 januari 1964) is de huidige taaladviseur van de VRT.

Hendrickx studeerde Germaanse filologie en Nederlandse en algemene taalkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Van 1988 tot 1990 was hij medewerker van professor Guido Geerts. In 1990 ging Hendrickx bij de Vlaamse openbare omroep werken. Hij werd er eerst eindredacteur op de afdeling Vertaling en Ondertiteling. In 1998 stelde men Ruud Hendrickx aan als VRT-taaladviseur. Hendrickx werkte onder meer aan het Taalcharter, waarin advies en richtlijnen voor het taalgebruik bij de VRT zijn opgenomen en waarin de omroep streeft naar het stimuleren van de standaardtaal met toevoeging van Vlaamse woorden.

Hij is eveneens actief als lid van het Taaladviesoverleg van de Nederlandse Taalunie.

Mede onder zijn impuls kwam men tot een bipolaire visie op ‘standaardtaal’, waarbij Vlaanderen en Nederland twee gelijkwaardige polen van het Nederlands vormen.

Hij schreef …Lees verder op Wikipedia