Boek
Nederlands

Stijlboek VRT

Ruud Hendrickx (auteur)
Gids voor correct Vlaams taalgebruik.
Titel
Stijlboek VRT
Auteur
Ruud Hendrickx
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Van Dale Lexicografie, 2003
292 p.
ISBN
90-6648-983-9
Plaatsingssuggestie
Nederlands 843 (SISO) Nederlands ; Stijl (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Vlaamse publieke omroep heeft sinds jaar en dag een functionaris in dienst om in de gaten te houden dat er op radio en televisie correct gesproken wordt. Het 'Stijlboek VRT' is nadrukkelijk bedoeld als norm voor het al dan niet toestaan van bepaalde woorden bij de publieke omroep. Belangrijk is dat in dit stijlboek alleen correct Nederlands wordt opgenomen, maar dan wel met de nadruk op in Vlaanderen gangbare woorden. De categorie 'niet algemeen' of 'spreektaal', eufemismen voor niet-corect, zijn geweerd. De alfabetisering is voor Nederlanders soms curieus: alle namen met het tussenvoegsel 'van' staan onder de v. Regelmatig kunnen medewerkers van de publieke omroep een 'blauwe brief' van de taalfunctionaris verwachten, bijv. wanneer ze 'tussentaal' op de buis hebben gesproken, een dialectwoord en verkeerd uitgesproken woord en zo meer. De taaladviseur heeft zijn normen nu in een handige gids bij elkaar gebracht. Behalve dat er veel in wordt voorgeschreven, zijn ook veel gemaakte f…Lees verder

Over Ruud Hendrickx

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Ruud Hendrickx (Tienen, 17 januari 1964) is de huidige taaladviseur van de VRT.

Hendrickx studeerde Germaanse filologie en Nederlandse en algemene taalkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Van 1988 tot 1990 was hij medewerker van professor Guido Geerts. In 1990 ging Hendrickx bij de Vlaamse openbare omroep werken. Hij werd er eerst eindredacteur op de afdeling Vertaling en Ondertiteling. In 1998 stelde men Ruud Hendrickx aan als VRT-taaladviseur. Hendrickx werkte onder meer aan het Taalcharter, waarin advies en richtlijnen voor het taalgebruik bij de VRT zijn opgenomen en waarin de omroep streeft naar het stimuleren van de standaardtaal met toevoeging van Vlaamse woorden.

Hij is eveneens actief als lid van het Taaladviesoverleg van de Nederlandse Taalunie.

Mede onder zijn impuls kwam men tot een bipolaire visie op ‘standaardtaal’, waarbij Vlaanderen en Nederland twee gelijkwaardige polen van het Nederlands vormen.

Hij schreef …Lees verder op Wikipedia