Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kinderen van de Jacarandaboom

Sahar Delijani (auteur), Monique De Vré (vertaler)
De Iraanse kinderen die eind jaren tachtig van de 20e eeuw door een vrouw werden opgevangen nadat hun ouders om politieke redenen waren opgepakt, ervaren dat die jaren hun huidige leven sterk benvloedt.
Titel
Kinderen van de Jacarandaboom
Auteur
Sahar Delijani
Vertaler
Monique De Vré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Children of the Jacaranda tree
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2013
319 p.
ISBN
9789044341591 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Kinderen van de Jacarandaboom legt Sahar Delijani op sublieme wijze een getuigenis af over de Iranese samenleving zoals deze tot stand kwam na de revolutie tegen de sjah (1978-79). Op basis van persoonlijke ervaringen en getuigenissen van haar familieleden heeft ze zeven kortverhalen geschreven die kunnen worden gezien als ‘snapshots van het postrevolutionaire Iran’. Ze zijn geschreven in een vlotte stijl en met veel oog voor detail, en bieden een onthutsende kijk op het leven van gewone burgers die proberen te (over)leven in een steeds radicaler wordende maatschappij. Ze spelen zich af tussen 1983 (het jaar van Delijani’s geboorte, hetgeen meteen ook het onderwerp vormt van het eerste verhaal) en 2011 (als Delijani zelf in Turijn woont, waar het laatste verhaal plaatsvindt), en bieden zo verschillende perspectieven in tijd en ruimte aan, vanwaaruit de situatie in Iran wordt beschreven.
Delijani hanteert een vlotte stijl die je als lezer direct meeneemt in het verhaal. De…Lees verder
Deze debuutroman van de jonge Iraans-Amerikaanse schrijfster (1983) laat zien wat het effect van de islamitische revolutie geweest is op het leven van individuele Iraniërs. In het boek staan drie generaties centraal: zij die als gevolg van hun politiek activisme gevangen gezet werden in de jaren tachtig, en de generaties na hen die dit verleden een plaats moesten geven en moesten leren omgaan met hun gebroken families. Het boek begint met een vrouw die als gevangene haar kind moet baren en het korte tijd later af moet staan. Ook de auteur zelf werd geboren in Irans meest beruchte gevangenis. De verhalen van de kinderen, hun ouders en familieleden die in dit boek centraal staan, zijn gebaseerd op de ervaringen van de schrijfster en haar omgeving. De verhalen van Neda die in de gevangenis geboren wordt, de ter dood veroordeelde Amir, de kleine Omid die zijn ouders opgepakt ziet worden en van alle anderen worden in de derde persoon verteld. Hun verhalen wisselen elkaar af. Deze soms afs…Lees verder