Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Spoorloos

Salla Simukka (auteur), Sophie Kuiper (vertaler)
Emmi (15) wil iedereen laten zien dat ze niet onzichtbaar is en loopt weg. De volgende ochtend is de wereld volledig veranderd: Emmi is als enige overgebleven.
Titel
Spoorloos
Auteur
Salla Simukka
Vertaler
Sophie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Jäljellä
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
168 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: Een andere wereld
ISBN
9789044820812 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voor haar romans Spoorloos en Een andere wereld ontving Salla Simukka vorig jaar nog de Topelius Prize, Finlands oudste jeugdliteraire prijs. De boeken vormen een tweeluik over hoogtechnologische experimenten waarbij jongeren zonder hun medeweten in een virtuele wereld gebracht worden. Deze beproevingen hebben als doel de jongeren uit te dagen, hun depressiviteit te laten overwinnen en de waarde van vriendschap te laten ervaren. De vijftienjarige Emmi Aalto lijkt de geknipte kandidate: ze heeft weinig vrienden noch specifieke talenten. Het meisje vlucht in verhalen en de auteur integreert herhaaldelijk fragmenten uit sprookjes van de gebroeders Grimm en H.C. Andersen. Emmi verzeilt zonder het te beseffen in een virtuele wereld en lijkt samen met lotgenoten Onerva en Atro alleen op de wereld. Het drietal trekt op roadtrip door Finland en sluit zich uiteindelijk aan bij een groep ‘overblijvers’ die een minimaatschappij met eigen regels gecreëerd heeft.
Spoorloos…Lees verder
De 15-jarige Emmi krijgt thuis niet de aandacht die ze nodig heeft en durft op school niet voor haar mening uit te komen. Ze wil de wereld laten zien dat ze niet onzichtbaar is en loopt weg. De ochtend na haar actie is de wereld volledig veranderd: iedereen is weg, zij is als enige overgebleven. Op zoek naar het waarom van deze nieuwe wereld, waarin iedereen spoorloos is, en naar een mogelijke oplossing om haar geliefden weer te zien, moet Emmi vertrouwen op haar eigen kunnen. Zo leert ze dat ze de moeite waard is. Finse schrijfster Salla Simukka, internationaal bekend van de Snow White-trilogie, schrijft met vaart, in eenvoudige taal met veel dialogen. De spanning wordt knap vastgehouden gedurende het hele verhaal. Een poging tot literariteit doet Simukka door verwijzingen naar Emmi’s lievelingssprookjes in het verhaal op te nemen en door de oplossing voor Emmi’s eenzaamheid in de betekenis van een van die sprookjes te leggen. Dat leidt tot een mysterieus einde dat aan het denken zet…Lees verder

Spoorloos

Emmi is vijftien. Ze voelt zich niet goed in haar vel. De kinderen op school zijn in groepen verdeeld naargelang hun mogelijkheden. Zijzelf zit in de laagste groep, nl. de potentiëlen. Potentieel zijn, is voor haar hetzelfde als loser en buitenbeentje.Thuis krijgt ze weinig aandacht en vrienden heeft ze niet. Daarom voert Emmi haar plan uit: ze loopt weg van huis. Ze blijft een nacht in de boomhut van een vriendin slapen en hoopt dat haar ouders, broer en zus dolblij en opgelucht zullen zijn bij haar thuiskomst. Maar wanneer ze thuiskomt, is er niemand. Niet alleen haar familie is weg maar er is geen mens meer te bespeuren in de hele stad. Internet werkt niet en de telefoon is afgesloten. Emmi begrijpt er niets van. Na enkele dagen gaat ze een kijkje nemen in de stad, waar ze Onerva ontmoet, een meisje van zestien. Onerva gelooft dat ze zich in een leven na de dood bevinden. Onerva pleegde zelfmoord door haar polsen door te snijden. Maar Emmi gelooft niet dat ze dood is. Ze ontmoeten …Lees verder

Over Salla Simukka

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Sallasimukka

Salla Simukka (Tampere, 16 juni 1981) is een Finse schrijfster en ze heeft onder andere Spoorloos geschreven.

Simukka toonde al op jonge leeftijd interesse in schrijven. Ze voltooide haar eerste boek toen ze 18 was en heeft sindsdien verschillende romans geschreven, naast het vertalen van buitenlandse werken naar het Fins.