Boek
Nederlands
De lotgevallen van een welgestelde Indo-Pakistaanse familie in de periode 1900-1975.
Onderwerp
India ; 1945-, Pakistan
Titel
Middernachtskinderen
Auteur
Salman Rushdie
Inleider
Abdelkader Benali
Vertaler
Max Schuchart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Midnight's children
Uitgever
Amsterdam: Olympus, 2015 | Andere uitgaves
531 p.
ISBN
9789046703793 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

‘Middernachtskinderen’ is de vertaling van Salman Rushdie’s beroemde tweede roman uit 1985. De titel refereert aan het moment van de geboorte van de hoofdpersoon Saleem Sinai: het eerste moment (middernacht) van de eerste dag van de Indiase onafhankelijkheid in 1947. Daarmee is Saleem een symbool van de nieuwe tijd. De veelbesproken Rushdie is zelf ook in 1947 geboren. In dit boek beschrijft Saleem -soms als ik-figuur- de geschiedenis van zichzelf en zijn familie: hij begint bij zijn grootouders vanaf 1918 en wisselt af met de reacties van zijn huishoudster-vriendin Padma op zijn verhaal. De gebeurtenissen in de familie en in Saleems eigen leven onderhouden een nauwe relatie met de historische ontwikkelingen in India en Pakistan. Al gauw blijkt Saleem niet wie en wat hij claimt te zijn, maar hij gaat toch door met zijn vertelling, want iedereen is immers het product van geschiedenis en omgeving. Hijzelf heeft een extra als middernachtskind: de gave om alles te ruiken, mensen en ook em…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnisch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek