Boek
Nederlands

De prinses van ver

Sam Loman (auteur)

De prinses van ver

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als prins Daan zeven jaar is, moet hij van zijn vader op zoek naar een prinses om later mee te trouwen. Hij reist door het hele land, maar vindt geen geschikt kandidate. Hoe ver weg zal zijn prinses wonen? Prentenboek met kleurrijke aquarellen en veel tekst. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De prinses van ver / tekst en ill. Samantha Loman
Auteur
Sam Loman 1983-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789044325607 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Prinsen - Prinsessen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Daan, een prins van zeven jaar, moet van zijn vader een vrouw voor later zoeken. De prinsessen met wie de koning aankomt, bevallen niet; dus gaat Daan zelf op zoek. Hij neemt zijn paard en speurt overal. Iedereen zegt dat de prinses verderop is. Dan, ineens komt hij een vrolijk meisje tegen. Zij is niet van ver, maar van dichtbij. En ze wil wel over vijftien jaar met Daan trouwen. De koning is blij dat over 5475 nachtjes zijn zoon zal trouwen met een prinses. Vierkant prentenboek met kleurrijke, vrolijke aquarellen, vaak over twee pagina's. De mensen en dieren zijn omlijnd getekend en hebben een cartoonesk uiterlijk. Het zijn platen waarop veel te zien is voor de goede kijker. De uitgebreide tekst is gedrukt in de illustratie in een schreefloze letter, waarbij de woorden 'verder' of 'verderop' extra groot zijn gedrukt. Om samen te bekijken en voor te lezen. Het gegeven (ver en dichtbij), het taalgebruik en de afbeeldingen maken dit een boek voor wat oudere kleuters. Vanaf ca. 5 jaar.

De prinses van ver

Na de mislukte zoektocht van zijn vader om een geschikte prinses voor hem te vinden, gaat de prins zelf op zoek. Hij vertrekt met zijn paard en hond. Op iedere plaats waar hij halt houdt, vraagt de prins of er een prinses woont. Hij krijgt steeds hetzelfde antwoord: nee, maar verderop wel. Zo gaat de prins steeds verder en verder. Hij wil het bijna opgeven wanneer hij een leuk meisje ziet. Hij vraagt of zij de prinses van ver is. Nee, antwoordt ze, want ze is van hier, dichtbij.  De moed zinkt hem in de schoenen. Maar dan vraagt de prinses waar hij vandaan komt en de prins antwoordt: ver van hier ... Kortom, hij is dolgelukkig dat hij zijn prinses gevonden heeft. Maar ze spreken af om te wachten met trouwen omdat ze allebei nog zo jong zijn. De prinses zal over een paar jaar naar hem toekomen door overal te vragen waar de prins van ver woont.
Een verhaal dat niet echt boeit. Er wordt altijd dezelfde vraag gesteld maar er zit geen enkele samenhang of logica in de plaatsen waar of…Lees verder