Een doorsnee Amerikaanse man besluit om niet langer de schijn van geluk op te houden, maar weer de hippie te worden die hij ooit was.
Titel
American beauty
Regisseur
Sam Mendes
Scenarist
Alan Ball
Acteur
Annette Bening Kevin Spacey
Taal
Engels
Uitgever
Dreamworks, 2012
1 blu-ray
Oorspr. opname
1999
Speelduur
ca. 121 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Fins, Zweeds, Japans
EAN
5050582890235

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Filmdebuut uit 1999 van de Engelse theaterregisseur Sam Mendes, die later o.a. Road to Perdition en Revolutionary road maakte. Het verhaal gaat over een doorsnee Amerikaans gezin waarvan de vader, begin veertig, niet langer de schijn van geluk op wil houden. Hij heeft genoeg van zijn baan, van het materialisme van zijn vrouw (Angela Bennet) en het egoïsme van zijn dochter en besluit weer de hippie te worden die hij ooit was. Ronald Ockhuysen (Volkskrant 20-1-'00): 'Balancerend tussen komedie en noodlotsdrama is American Beauty ook een film waarin zonder gêne de liefde wordt verklaard aan de schoonheid van het leven. (...) een originele, geestige en boze parabel over de grenzen van de consumptiemaatschappij.' Cinema.nl geeft 4 (van 5) sterren: 'Vooral Spacey's bekroonde rol is memorabel. Voordat hij zich ontpopt als een levensgenieter die probeert nog iets van het leven te maken is hij zo'n kleurloze figuur dat hij op een feestje tegenover iemand die hem niet herkent, toegeeft: 'It's o…Lees verder

Over Sam Mendes

Samuel Alexander Mendes (Reading, 1 augustus 1965) is een Brits theater- en filmregisseur.

Als theaterregisseur is hij bekend voor zijn productie van de musical Cabaret in 1998.

Als filmregisseur is hij bekend om zijn debuutfilm American Beauty, waarmee hij een Oscar won in de categorie Beste Regisseur. Later maakte hij nog twee films, die volgens hem deel uitmaakten van zijn Amerika-trilogie. Het drieluik begint met American Beauty, een film rond het Amerikaanse gezinsleven, later volgde Road to Perdition rond het Amerikaanse gangstermilieu uit de jaren 30 en ten slotte een film rond het United States Marine Corps, Jarhead.

Na romances met een aantal actrices waaronder Cameron Diaz, Calista Flockhart en Rachel Weisz, trouwde Mendes met Kate Winslet op 24 mei 2003. Winslet en Mendes gingen in 2010 uit elkaar.

Zijn film 1917 won in 2020 bij de Golden Globes de prijs voor beste film.

Filmografie…Lees verder op Wikipedia