Boek
Nederlands

De Mulisch mythe : Harry Mulisch : schrijver, intellectueel, icoon

Sander Bax (auteur)
+1
De Mulisch mythe : Harry Mulisch : schrijver, intellectueel, icoon
×
De Mulisch mythe : Harry Mulisch : schrijver, intellectueel, icoon De Mulisch mythe : Harry Mulisch : schrijver, intellectueel, icoon

De Mulisch mythe : Harry Mulisch : schrijver, intellectueel, icoon

Biografische studie over de Nederlandse schrijver (1927-2010), met name over zijn politieke engagement.
Onderwerp
Mulisch, Harry
Titel
De Mulisch mythe : Harry Mulisch : schrijver, intellectueel, icoon
Auteur
Sander Bax
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2015
477 p. : ill.
ISBN
9789029090513 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De schrijver als prins carnaval

BIOGRAFIE. Harry Mulisch waarschuwde pakweg vijftig jaar geleden al voor ontwikkelingen die we nog steeds niet de baas zijn. Hoe komt het toch dat zijn inzichten zo tussen de plooien zijn gevallen?

Onze berichten verplaatsen zich al met de snelheid van het licht, onze lichamen al vele malen sneller dan het geluid, sinds kort ook richting hemel; per televisie zijn wij zoiets als alomtegenwoordig; wij maken de blinden ziende, wekken de doden op (al mogen zij voorlopig niet langer dan een minuut of tien dood zijn "geweest"), wij zullen de sterfelijkheid opheffen, evenals de zwaartekracht, nemen de evolutie van onze soort in eigen handen, en binnenkort al zullen wij leven scheppen, - dit staat allemaal voor de deur, en zeker is alvast, dat wij de wereld kunnen vernietigen: goddelijk privilege no. I.'

Zo omschreef Harry Mulisch (1927-2010) in 1967 de toekomst. Een constatering die hem later zou brengen tot de roman De ontdekking van de hemel, waarin God het contract met de mensheid verbreekt omdat de technologie de mens te machtig maakt. De mens kan de technologie niet aan, wilde Mulisch eigenlijk zeggen.

Die ideeën spuide hij in een periode dat hij weinig romans sch…Lees verder

Het masker van Mulisch

In De Mulisch mythe confronteert Sander Bax het publieke imago van Harry Mulisch met zijn werk. Het levert geen volwaardige biografie op, maar een toegankelijk boek over een schrijver die muren optrok.

'Dit boek is geen biografie in traditionele zin.' Neerlandicus Sander Bax verduidelijkt in het voorwoord van De Mulisch mythe dat hij iets anders geschreven heeft dan het levensverhaal van de in 2010 overleden Nederlandse schrijver: 'het verhaal van het openbare leven van Harry Mulisch en de manier waarop hij zijn identiteit als schrijver daarin vormgaf'. Heeft Bax nieuwe bronnen aangeboord? Nee. 'In dit boek bespreek ik geen ongepubliceerde briefwisselingen, ook maak ik geen gebruik van interviews met mensen die Mulisch gekend hebben. Ik ben niet op zoek naar de "ware auteur" die zich achter alle beeldvorming schuilhoudt, maar ik zoek juist de auteur die in die beeldvorming tot stand komt.'

Sander Bax beschrijft in grote lijnen de evolutie van Mulisch: de autonomistische auteur die activist en publiek intellectueel gaat spelen, zich een nieuw imago aanmeet en zich later verschuilt in het kostuum van de zelfverzekerde, gevestigde auteur. Bax stelt zonder omwegen dat dit niet …Lees verder

Ooit begon literatuurhistoricus Sander Bax een onderzoek naar het politieke engagement van Harry Mulisch. Waarom schreef hij tussen 1959 en 1972 geen romans? In tijden van oorlog schrijf je geen romans, vond de schrijver. In 'De Mulisch Mythe' wordt op mooie wijze beschreven hoe de schrijver zichzelf in het publieke domein geregisseerd heeft. Of Mulisch nu Fidel Castra verdedigde of de gemotoriseerde relletjesvoyeur genoemd werd, kritiek was er altijd en tegelijkertijd maakte het de schrijver ongrijpbaar. Mulisch werd arrogant gevonden, volgens hemzelf was die pose zelfironie. Was hij filosoof, politicus of historicus van zijn tijd? Mulisch heeft op al deze kwalificaties het overheersende stempel van zichzelf weten te zetten, dus de mythe Mulisch. Op 6 november 2010 werd die mythe zichtbaar toen de grote schrijver in zijn kist op een rondvaartboot naar Zorgvlied werd gebracht. Aan de kade stond het zwart van de mensen, waarvan sommigen ooit een boek van de grote meester hadden gelezen.

Over Sander Bax

Pieter Alexander Bax (Dordrecht, 1977) is literatuurhistoricus, Mulisch-kenner en biograaf van Bernlef.

Sander Bax promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Tilburg met het proefschrift De taak van de schrijver. Het poëticale debat in de Nederlandse literatuur (1968-1985). Deze literatuurgeschiedenis combineert de formele (op de artistieke vorm gerichte) benadering van literatuur met de cultuurhistorische en de institutionele – op het werk van Pierre Bourdieu geënte – benaderingswijze van het culturele veld. De promotor was hoogleraar literatuurwetenschap Jaap Goedegebuure.

In 2015 verscheen Bax’ biografische monografie over het leven en werk van Harry Mulisch: De Mulisch Mythe. Het was de eerste studie sinds het overlijden van Mulisch in 2010 waarin vrijwel diens gehele oeuvre werd besproken. In het VPRO-programma Boeken werd hij geïnterviewd over Mulisch door wijlen Wim Brands.

Uitgeverij Querido maakte in 2016 bekend dat Bax de biografi…Lees verder op Wikipedia