Boek
Nederlands

Berichten uit de Sahara

Sanmao (auteur), Annelous Stiggelbout (vertaler)
Verzameling verhalen van de Chinese schrijfster Sanmao over haar reizen, begin jaren zeventig, in de Westelijke Sahara.
Titel
Berichten uit de Sahara
Auteur
Sanmao 1943-1991
Vertaler
Annelous Stiggelbout
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Oorspr. titel
Sahala de suiyue
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
397 p. : ill.
ISBN
9789025458546 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bedolven onder de fanmail

Vier decennia nadat ze in het Chinees verschenen, zijn de verhalen van de Taiwanese superster Sanmao (1942-1991) vertaald. Berichten uit de Sahara is een vermakelijke ontmoeting met de door Spanje gekoloniseerde Sahara van de jaren 70.

Ik wed dat u nog nooit hebt gehoord van Sanmao. De literaire elite haalde haar neus op voor deze populaire schrijfster, die in de jaren 70 en 80 furore maakte in Taiwan en China en uitgroeide tot een van de allereerste Chinese celebrity's. Sanmao (pseudoniem van Chen Ping) werd weggezet als naïef, sentimenteel en narcistisch. Maar ondertussen verkocht ze meer dan tien miljoen exemplaren van haar verhalenbundels over de woestijn, haar reizen in Midden- en Zuid-Amerika en haar terugkeer naar Taiwan.

Haar vader, een militair en advocaat die in 1948 met zijn familie van Chongqing in China naar Taiwan vluchtte, spendeerde in de laatste jaren van haar leven gemiddeld vier uur per dag aan het sorteren en beantwoorden van haar fanmail. Toen de schrijfster in 1991 zelfmoord pleegde, werden tien zakken met de mooiste brieven verbrand, zodat ze die in het hiernamaals bij zich zou hebben.

Haast drie decennia later is de hype geeneens voorbij: twee jaar geleden opende een San…Lees verder

De Chinese schrijfster Sanmao (1943-1991), geboren in Beijing en opgegroeid in Taiwan, heeft zich met de verhalen die in 'Berichten uit de Sahara' verzameld zijn postuum een plaatsje veroverd in het rijtje belangrijke vrouwelijke schrijfsters van reisverhalen. Ze overleed in 1991, maar met de Engelse publicatie van dit boek kwam er een heel nieuw lezerspubliek op haar boeken af. 'Berichten uit de Sahara' werd voor het eerst gepubliceerd in 1976 en beschrijft de ervaringen van Sanmao in het begin van de jaren zeventig, toen ze, samen met haar man, in een klein dorpje in het westen van de Sahara ging leven. Zeker in deze tijd van #MeToo is haar boek buitengewoon interessant vanwege de manier waarop ze de positie van de vrouw en haar eigen ervaringen als vrouw in een mannenwereld beschrijft. Een avontuurlijke reis, zeker in die dagen, voor een vrouw alleen. Sanmao beschrijft met humor, eerlijkheid en zelfspot over haar avonturen en over haar relatie met haar Spaanse man. Nederland mag bl…Lees verder

Sanmao, de formidabele

Niet gehinderd door cultuurrelativisme deed de Taiwanese Sanmao (1943-1991) verslag van onderdrukking in de Sahara.

Op 4 januari 1991 vond in een ziekenhuis in Taiwan een tragedie plaats. De beroemde en geliefde 47-jarige schrijfster Chen Mao-ping, beter bekend als Sanmao, had zich opgehangen aan haar zijden kousen. Waarom wist niemand; ze liet geen verklaring achter. Misschien, meende men, had ze een einde aan haar leven gemaakt omdat haar filmscript voor de Taiwanese film 'Red Dust', anders dan ze had gehoopt, geen prijs had gekregen. Of omdat ze nog steeds rouwde over haar geliefde Spaanse man José María Quero y Ruiz, die in 1979 bij een duikersongeluk om het leven was gekomen. Maar waarschijnlijk leed ze aan depressies. "Aan de buitenkant leek ze formidabel", schreef haar jongste broer na haar dood, "maar in haar hart had ze het moeilijk."

Formidabel was in elk geval Sanmao's leven. In 1963, toen ze twintig was, verhuisde ze na een studie filosofie in Taiwan naar Spanje, waar ze Spaans leerde. Vandaar vertrok ze naar Duitsland om Duits te studeren. Na de dood van haar Du…Lees verder

Over Sanmao

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Not found

Sanmao (Chinees: 三毛), pseudoniem van Chen Ping (1943-1991, traditioneel Chinees: 陳平) was een Taiwanees schrijfster, vooral beroemd om haar reisverhalen. In een tijd waarin dat, zeker voor een Chinese, nog niet gewoon was, woonde ze in gebieden als de Spaanse Sahara en de Canarische eilanden en ze inspireerde generaties lezers.

Sanmao werd op 26 maart 1943 als Chen Maoping (traditioneel Chinees: 陳懋平) geboren in Chongqing, op dat moment de hoofdstad van de Republiek China. In 1948, kort voor het einde van de Chinese Burgeroorlog, verhuisde ze met haar familie naar Taiwan. Ze veranderde al jong haar naam in Chen Ping (陳平), wat makkelijker te schrijven was.

Vanaf haar vroegste jeugd hield Sanmao van lezen. Al op jonge leeftijd las ze de grote Chinese en internationale klassieken, maar op sc…Lees verder op Wikipedia