De bekentenissen van Frannie Langton

Sara Collins (auteur), Anneke Bok (vertaler), Natalie Hulsen (verteller)
Londen, begin 19e eeuw. In de gevangenis schrijft de in slavernij geboren Franny en in Jamaica gedwongen tot medische experimenten, haar memoires om zich te kunnen herinneren of ze haar geliefde meesteres inderdaad gedood heeft.
Titel
De bekentenissen van Frannie Langton
Auteur
Sara Collins
Vertaler
Anneke Bok
Verteller
Natalie Hulsen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The confessions of Frannie Langton
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
12:53
Oorspr. uitgever
Hollands Diep
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Slavin met liefde voor literatuur

Sara Collins heeft een kanjer van een debuut geschreven. In De bekentenissen van Frannie Langton wordt een slavin ervan beschuldigd haar werkgevers vermoord te hebben.

"Hoe zou u herinnerd willen worden? Als u een laatste bladzijde en een laatste uur had, wat zou u dan schrijven? Uiteindelijk is dit mijn keus geworden. Mijn relaas over mezelf. Het enige wat ik kan nalaten." In de lente van 1826 wacht Frances Langton in een Londense cel op het verdict van haar proces. Ze wordt ervan beschuldigd haar werkgevers George en Marguerite Benham vermoord te hebben, wat Frances, die door de rioolpers ook wel 'De Moordende Mulattin' wordt genoemd, hevig ontkent. Waarom zou ze Marguerite gedood hebben, vraagt ze zich luidop af. Zij waren immers geliefden.

Zo begint De bekentenissen van Frannie Langton, het verbazingwekkend originele debuut van Sara Collins. Deze eigentijdse, vlot vertelde gothic wil - net zoals Jean Rhys' een halve eeuw geleden gepubliceerde De wijde Sargasso Zee - een feministische, postkoloniale twist geven aan Charlotte Brontës Jane Eyre, en aan nog wel een paar andere klassieken uit de Britse literatuur.

Om te begrijpe…Lees verder

Dit debuut van de Engelse juriste beschrijft de lotgevallen van een kind in slavernij die door haar blanke vader in Jamaica gedwongen wordt deel te nemen aan wrede experimenten en daarna aan een bevriend echtpaar in Londen wordt gegeven. In de raamvertelling van een rechtszaak schrijft Frannie in de gevangenis haar memoires om zich te herinneren of zij haar geliefde meesteres inderdaad gedood heeft. Tijdens de moordpartij was zij ernstig onder invloed van opium. Het is een krachtig verhaal dat, gebaseerd op historisch en literair materiaal, een onthutsend beeld schetst van de wreedheden begaan in naam van de wetenschap en de notie van de inferioriteit van het zwarte ras. Goede historische context en mooie karaktertekening in een bloedstollend relaas over slavernij in de vorm van een spannende thriller.

Vrouwenliefde op Jamaica

Sara Collins wijdt roman aan de veelbewogen slotepisode van de slavernijgeschiedenis.

Toen Jamaica in 1976 gebukt ging onder een golf van politiek en sociaal geweld, week de jonge Sara Collins met haar familie uit naar een van de nabijgelegen Britse Kaaimaneilanden. Nooit zou ze vergeten hoe ze daar werden afgesnauwd met 'stelletje zwarte Jamaicaanse apen, ga terug waar je vandaan komt!'

Door de jaren heen zocht Sara haar toevlucht in boeken. Toch werd ze ook daar geconfronteerd met scenario's en personages die haar en haar soort niet gunstig gezind waren. Toen ze eenmaal besloten had om zelf een roman te schrijven, vond ze dat het er een moest zijn naar voorbeeld van de gothic novel, haar lievelingsgenre. Maar dan wel ingevuld met alles wat zij als zwarte lezeres had gemist. Dus deelde ze de hoofdrol toe aan een slaafgemaakte vrouw, en hamerde ze niet op het stereotiepe leed van de zwarte slachtoffers, maar op hun complete menszijn, ten goede én ten kwade.

Het is op Paradise, de Jamaicaanse suikerrietplantage van de Engelse Mister Langton, waar…Lees verder

Suggesties