Boek
Nederlands

Doorkijk : verhalen

Sara Kroos (auteur)
+1
Doorkijk : verhalen
×
Doorkijk : verhalen Doorkijk : verhalen

Doorkijk : verhalen

Sara Kroos (auteur)
Genre:
Korte verhalen.
Titel
Doorkijk : verhalen
Auteur
Sara Kroos
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2011
127 p.
ISBN
9789020411355 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meer dan ooit noemen in Vlaanderen en Nederland extraverte types die hun boodschap willen etaleren op een podium, hetzij televisie, hetzij theater, zichzelf cabaretier. Waar vroeger maatschappelijke geëngageerdheid een vereiste was, is dat vandaag vooral lef. Zij die een plaatsje in dat grote veld weten te bemachtigen, spreiden hun tentakels al gauw uit naar vreemde domeinen (met dank aan bereidwillige uitgevers die daar wel brood in zien). Eventueel succes is vaak, zoniet altijd, gerelateerd aan het succes op het scherm, in het theater of op de radio.
Een schoolvoorbeeld hiervan is Sara Kroos. Haar carrière op het podium ging van start door het winnen van de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival in 2000, en ook daarna ontving ze nog diverse prijzen voor haar werk als cabaretière. Hoogtepunt was misschien wel het winnen van de Annie M.G.Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige lied in 2009 (voor ‘Nachtkaravaan’). Ze trad op in diverse media, werkte op televisie (als sid…Lees verder
Bundel verhalen van cabaretière Sara Kroos [1981], die hiermee haar prozadebuut maakt. In de vierentwintig bijeengebrachte stukjes, ‘doorkijkjes’ genoemd, begint ze steeds met een gewone alledaagse situatie. Vanuit deze ‘slice of life’ gaat haar fantasie werken en doorziet ze mensen achter hun façade. Soms kijkt Kroos letterlijk achter de gordijnen bij wildvreemde mensen naar binnen. De verhalen lijken eigenlijk korte, uitgeschreven sketches die zo op het toneel gebracht kunnen worden. Haar protagonisten zijn toevallige passanten op straat, waaronder veel uitgebluste kinderloze of oudere echtparen. Maar ook jonge jongens die als een lappenpop met zich laten sollen, een kettingroker of vrouwen met een hoofddoek in Urk krijgen een rol. Mooie observaties van door en door menselijke situaties, soms hilarisch, absurd of droevig, dan weer aanklagend, maar altijd humaan. Een uitvergrote dwarsdoorsnede van het menselijk tekort anno 2011. Een originele bundel voor een breed publiek. Normale druk.

Over Sara Kroos

CC BY 3.0 - Foto van/door Jos van Zetten from Amsterdam, the Netherlands

Sara Kroos (Wijngaarden, 5 april 1981) is een Nederlands cabaretière. Met het winnen van de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival in 2000 kreeg ze voet aan de grond in de Nederlandse cabaretwereld. Landelijke bekendheid verwierf ze als vaste gast van improvisatieprogramma De Lama's tussen 2005 en 2006.

Biografie

Kroos is enig kind en bracht het grootste deel van haar leven door in de polder. Van haar vijfde tot en met haar twaalfde woonde ze echter in de bosrijke omgeving van Nijmegen.

Tijdens haar middelbareschooltijd woonde Kroos in Groot-Ammers in de Alblasserwaard. Ze deed de havo op de scholengemeenschap Willem de Zwijger in Schoonhoven. In Schoonhoven kwam ze in aanraking met theater via het Arto Theater. In 1995 won ze de eerste prijs met haar bewerking van Hamlet genaamd Prozac. Ze regisseerde dit stuk zelf. Het was ook rond deze tijd dat ze uit de kast kwam. Dit lag heel gevoelig bij de over…Lees verder op Wikipedia