Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Als een jonge vrouw van midden 20 haar baan en haar geliefde verliest verandert ze van een welbespraakte, goed opgeleide vrouw in een angstige, bedroefde en ongelukkige vrouw.
Titel
Stuk
Auteur
Sarah Kuttner
Vertaler
Janneke Panders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Mängelexemplar
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
251 p.
ISBN
9789023454434 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Stuk, het romandebuut van MTV-moderator Sarah Kuttner, doet vaak denken aan de bestseller Vochtige Streken van die andere succesvolle Duitse schrijfster, Charlotte Roche, die trouwens een ex-collega is van Kuttner.
In Stuk schetst de twintiger Karo haar levens- en lijdensgeschiedenis, die vooral vermoeiend is, want zowel gevoelens van pijn als geluk bezorgen haar stress, omdat ze binnen de kortste keren kunnen omslaan in een drama: 'Van kleinigheden raak ik gestoord, vanwege een mug word ik een olifant. En niet zo'n olifant van Pixar, maar een olifant die uit wraak kan doden'. Wanneer ze haar job verliest, afscheid neemt van een paar valse vrienden en een lauwe relatie stopzet, ruimt de moed plaats voor een bodemloos vat van negatieve gevoelens, de angst bovenaan. De voormalige eventmanager ontdekt hoe depressie vooral een 'fucking event' is dat ze zelf allerminst in de hand heeft. Juist dat gebrek aan controle maakt haar zo bang. Hierop volgen enkele pagina's …Lees verder
Een 27 jaar jonge vrouw, die modern en snel leeft, verbreekt een wat saaie relatie. Op zichzelf aangewezen verliest ze de grond onder haar voeten en valt in een diep psychologisch gat. Deze depressie beschrijft de ik-persoon op ironische, maar ook oprechte wijze in consistent volgehouden populaire zinswendingen. Een vlotte roman met vindingrijke neologismen, die de moderne, gestresste (vrouw-) mens kan opbeuren, vooral ook door het geboden perspectief: herstel en een nieuwe liefde. De schrijfster (1979, Oost-Berlijn) is in Duitsland bekend als tv-presentatrice (Viva, MTV), wat mede bijgedragen heeft tot de bestsellerstatus van de roman, die mooi vertaald is. Paperback; vrij kleine druk.