Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Van een onafscheidelijke tweeling, geboren in Moskou en in Duitsland terechtgekomen na een vlucht in de jaren negentig voor het antisemitisme in post-Sovjet-Rusland, verdwijnt de jongen spoorloos en als zijn zus een anonieme ansicht uit Istanbul ontvangt, gaat ze naar hem op zoek.
Titel
Buiten mezelf
Auteur
Sasha Marianna Salzmann
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ausser sich
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
365 p. : ill.
ISBN
9789025451653 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhaal als een kubistisch portret

Roman. Een Russisch-Joodse familiegeschiedenis, een landverhuizing, een geslachtsverandering en een portret van Istanbul tijdens de protesten in het Gezipark… Uiteenlopender kan het niet worden en toch brengt Sasha Marianna Salzmann het allemaal samen in haar beklijvende debuut.

Wat vormt je identiteit? Is het de familie waarin je opgroeit? De taal die je spreekt? Het land waar je vandaan komt? Het geslacht waarmee je geboren wordt? En wat als dat allemaal niet eenduidig is? Rond die vragen spint de Duitse schrijfster Sasha Marianna Salzmann (33) haar duizelingwekkende romandebuut Buiten mezelf.

Salzmann is in veel opzichten een buitenbeentje. Ze werd geboren als kind van Joodse ouders in de Sovjet-Unie, maar groeide sinds haar elfde op als migrante in Duitsland. Ze is lesbisch en bestempelt zichzelf als genderfluïde. Als volwassene nam ze de voornaam van haar overgrootvader ­Sasha aan om dat te onderstrepen. In Istanbul, waar ze enkele jaren woonde, verkeerde ze in de transgendercommunity. De literaire wereld beschouwt ze niet als haar natuurlijke biotoop. Ze verdiende haar strepen als theatermaker bij het Berlijnse Gorki Theater, met stukken waarin ze vaak de Joodse identiteit onder de loep neemt.

Het lijkt misschien viswijverig om…Lees verder

Tweeling Alissa (Ali) en Anton zijn onafscheidelijk, tot in het incestueuze toe. In geboortestad Moskou en ook later, in Duitsland, waar hun ouders begin jaren negentig het antisemitisme in post-Sovjet-Rusland ontvluchtten. Dan verdwijnt Anton spoorloos. Tot er een anonieme ansicht uit Istanbul komt. Daar gaat Ali naar hem op zoek. Via herinneringen wordt de lezer deelgenoot van haar vier generaties terugreikende familiegeschiedenis waarin zich de Europese geschiedenis weerspiegelt (Hitler, Stalin, het moderne Turkije). Het ‘tweeslachtige’ Europees-Aziatische Istanbul bevalt haar. Net als de transseksuele danser Katho gaat ze aan de testosteron die daar vrij verkrijgbaar is. Om Anton te worden? Een boek over ‘je niet willen vastleggen’: qua geografie, politiek, taligheid en etnisch-religieuze en seksuele (gender)identiteit. Dat klinkt allemaal wat veel en modieus voor een boek, maar Salzmann (1985) weet door krachtige dialogen, levendige personages en humor volstrekt te overtuigen in …Lees verder