Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dit is van mij

Saskia De Coster (auteur)
+1
Dit is van mij
×
Dit is van mij Dit is van mij
Genre:
Een man is al meer dan vijftien jaar verliefd op een onberekenbare fotografe: hij neemt zich voor om afstand te nemen, maar voldoet toch steeds weer aan haar eisen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Dit is van mij
Auteur
Saskia De Coster
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2010 | Andere uitgaves
279 p.
ISBN
9789044614251 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 250 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nieuwe roman van Saskia De Coster is pleidooi voor 'ongekooide' scheppingsdrift

Geregisseerde gekte

In haar nieuwe roman Dit is van mij stuitert de verbeelding van Saskia De Coster alweer alle kanten op en trekt een stoet ongerijmde personages voorbij. Meer en meer wint de humor het pleit in deze impliciete lofzang op de 'ongekooide' kunst.

Grillige ongrijpbaarheid, dat is zowat het handelsmerk van Saskia De Coster (°1976), die niet schroomt om haar vingers te branden aan de meest uiteenlopende kunstdisciplines. Ze is - samen met haar gedoodverfde spiegelbeeld Annelies Verbeke - met voorsprong de fantasierijkste hedendaagse Vlaamse schrijfster. Ze heeft een bloedhekel aan kleuren binnen de lijntjes en is dus ook wonderwel in staat het lezerspubliek te polariseren. Wie binnentreedt in de wereld van De Coster moet inderdaad bereid zijn enige absurditeiten te trotseren. Bovendien staan er bij De Coster geen schotten tussen beeld, woord en klank: ze maakt video's en schrijft evengoed lyrics voor Daan en Dez Mona als toneelteksten voor STAN. En momentee…Lees verder

5 manieren om je lief te dumpen

Jakob Gilles lijkt een aardige man, maar als verteller is hij onbetrouwbaar. Dit is van mij: een onheilspellende roman van Saskia De Coster.

'Als je het gevoel hebt dat je een bodem hebt bereikt, moet je 's nachts met de wagen gaan rijden. Je kan altijd nog een stuk dieper zinken. Een onderzeeër, verloren op de bodem van de zwarte, ijskoude oceaan.'

U hebt het al begrepen: Jakob Gilles pakt een dalletje. En met reden. Herhaaldelijk heeft hij zijn vriendin, de egocentrische fotografe Jade, trachten te dumpen, maar zij negeert zijn pogingen. In plaats daarvan zadelt zij Jakob op met een vakantiekind uit Roemenië dat haar, bij nader inzien, niet zo bevalt: ze had een meisje gewild. 'Dit is een achtjarig jongetje uit Roemenië dat Will heet. [...] Dit is de grens die zij alweer overschrijdt.'

Het sleutelwoord hier is 'grens'. Jakob kan geen grenzen stellen. Dat valt zelfs af te leiden uit de vormgeving van de roman. Wie begint te lezen in Dit is van mij zal merken dat er geen titelpagina is; die vind je achterin het boek, nog voorbij het colofon. Dat is omdat de titel meteen ook Jakobs bestemming is. Pas nadat hi…Lees verder

Bang zijn om keuzes te maken

Saskia de Coster tast in 'Dit is van mij' de complexiteit van liefde en relaties af. Jacob ziet zijn relatie doodbloeden. Hij moet op zoek naar zijn eigen plaats, in zijn relatie of op zijn eentje. Maar belangrijke beslissingen maken blijkt niet zo gemakkelijk.

'Kiezen is in eerste instantie verliezen. Dat is bij de keuze van een frisdrank zo, dat is in de liefde zo'

Dit is van mij is de vijfde roman van Saskia de Coster. Daarin zwoegt de jonge Jakob Gilles, dertiger en blut, zoals hij zichzelf ziet, met zijn liefde voor Jade Weinberger, een kunstfotografe. Die werkt aan een groot project, waardoor hun relatie onder druk komt te staan.

Jade heeft een moeder en een tante die haar opgevoed hebben, maar af en toe duikt nog een overleden tante op. Een pianiste, die Jakobs gedachten onderhoudt over het leven, de liefde en de keuzes die soms gemaakt moeten worden, en hoe we die vaak niet kunnen of durven te maken.

En er is ook Will, die eigenlijk Andreas heet maar alleen reageert wanneer hij wordt aangesproken met de naam van zijn held, Will Smith. Will is een Roemeens pleegkind dat Jade in een vlaag van burgerzin een paar weken vakantie wil aanbieden, maar waar ze nu geen tijd voor heeft. Dus dumpt zij het kind bij Jakob.

Lees verder

Val niet uit liefde

Noël Devisch heeft zijn kans verkeken: Saskia De Coster heeft zelf haar nieuwe boek geschreven. Dit is van mij , de titel zegt het al, is vintage De Coster: een duistere rit door een absurde verbeelding. Filmisch, kronkelend, bijna slapstick vanwege een knotsgekke logica, maar met venijn in de staart. Meer dan vroeger geeft ze het woekeren van haar talent bovendien eenheid, en noodzaak. Dankzij haar ik-verteller en een ijzersterk thema.

Van de liefde neem je nooit samen afscheid. Jakob Gilles, een ik-figuur die je steeds minder gaat vertrouwen, heeft zijn job opgegeven en is van plan om voorgoed een grens te trekken tussen hem en zijn jeugdliefde, de fotografe Jade Weinberger. Hij wil 'niet langer de bal' zijn, 'maar de speler'. Dat lukt echter niet. Jade schakelt hem als oppas in voor een Roemeens 'vakantiekind' waar zij geen tijd voor heeft, en ze vraagt hem om de financiën te beheren van haar artistieke project. Jakob wil beide taken snel…Lees verder

De macht van een zwakkeling

Brussel - Saskia De Coster levert met 'Dit is van mij' al haar vijfde boek af. Een aangenaam verhaal, dat helaas niet al te lang blijft hangen.

'Dit is van mij' vertelt het verhaal van Jakob Gilles, en diens moeilijke relatie met Jade Weinberger. Jade is een bekende fotografe die enkel voor haar werk leeft, en Jakob geregeld verwaarloost. Jakob vindt het echter meer dan moeilijk om steeds naar de pijpen van Jade te dansen, zonder dat hij zelf ooit iets van haar eist. De zwakheid van Jakob zorgt ervoor dat Jade hem volledig inpalmt, en kneedt zoals zij dat wil. Een zwakheid die hij niet kan doen omkeren, maar die zwaar op hem drukt.

De verhaallijn van 'Dit is van mij' is boeiend, en het boek leest als een trein. De druk die Jakob op zichzelf uitoefent is dan ook een interessant gegeven, omdat er continu gespeeld wordt met de grens tussen Jakobs zwakheid en de macht die hij daar alsnog probeert uit te puren. Toch had er meer in kunnen zitten, en blijf je als lezer op het einde van de rit wat op je honger zitten. Er wordt immers duidelijk toegewerkt naar een climax, waardoor je verwachtingen voor de plot erg hoog komen…Lees verder

Jakob is al meer dan vijftien jaar verliefd op de onberekenbare fotografe Jade. Hij neemt zich voor om afstand te nemen, maar voldoet toch steeds weer aan haar eisen. Zo scheept ze hem onder meer op met de zorg voor een Roemeens jongetje. Jade had zich opgegeven als vakantieadres, maar als het kind arriveert verandert ze van gedachten en levert hem af bij Jakob. Kan Jakob zich ontworstelen aan de greep die Jade op hem heeft? Of is het Jade die zich moet verlossen van Jakob? Een levendig geschreven roman met origineel taalgebruik en absurde gedachtesprongetjes. De hoofdpersonen zijn onsympathiek, maar de ironie waarmee ze worden geschreven voorkomt verveling. De opbouw is geraffineerd, het einde doet je verrast terugbladeren. Saskia de Coster (1976) wordt beschouwd als een belangrijke stem in de hedendaagse Vlaamse literatuur. Ze schreef vier eerdere romans. Daarnaast werkt ze regelmatig samen met beeldend kunstenaars aan diverse projecten. Paperback, normale druk.

Over Saskia De Coster

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koos Breukel

Saskia A. J. De Coster (Leuven, 1976) is een Vlaams auteur en beeldend kunstenaar. Ze schreef onder andere Eeuwige Roem (2006), Wij en ik (2013) en Nachtouders (2019) waarvoor ze meerdere onderscheidingen kreeg.

Biografie

Saskia De Coster is geboren in de winter van 1976. Ze was al op jonge leeftijd actief bezig met schrijven. In 1989 leverde haar dat de titel op van nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd op. Op haar achttiende ging De Coster naar Leuven om aan de KU Leuven Germaanse Talen te studeren (1994-1998). Ze rondde de studie succesvol af in 1998, om onmiddellijk opnieuw te beginnen aan een master in de literatuurwetenschap (1998-1999). Ze studeerde literatuurwetenschap aan het UBC in Vancouver, Canada.

De Coster heeft samen met haar vrouwelijke partner een zoon.

Werk

De Coster debuteerde in 2000 met Onder elkaar, een duister verhaal…Lees verder op Wikipedia