Boek
Nederlands

Christendom in Nederland : topstukken uit Museum Catharijneconvent

Saskia Van Haaren (auteur), Babette Hellemans (auteur), Jeroen Koch (auteur)

Christendom in Nederland : topstukken uit Museum Catharijneconvent

Christendom in Nederland
Het verhaal over het Christendom in Nederland is er een van idealen, confrontaties en conflicten. Hoe geloofden en geloven mensen in ons land? Hoe is Nederland geworden zoals het nu is en welke invloed had de christelijke religie op de Nederlandse samenleving?
Christendom in Nederland vertelt de geschiedenis van de christelijke religie in Nederland aan de hand va
Titel
Christendom in Nederland : topstukken uit Museum Catharijneconvent / auteurs Saskia van Haaren, Babette Hellemans, Jeroen Koch ... [et al.]
Auteur
Saskia Van Haaren Babette Hellemans Jeroen Koch
Taal
Nederlands
Uitgever
Zwolle: Waanders, 2006
112 p. : ill.
ISBN
90-400-8175-1
Plaatsingssuggestie
708.1 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een schitterend boekje dat aan de hand van topstukken uit het Museum Catharijneconvent in Utrecht een heldere en genuanceerde introductie geeft op de geschiedenis van het christendom.

Deze publicatie is veel meer dan een mooi kijkboek. De tekst schept een mooi gebald verhaal dat ons op een meerzinnige wijze naar de kunstcollectie laat kijken. In onze gelaïciseerde wereld, die het geloof voor een groot deel heeft losgelaten, is vaak ook de kennis van het christelijke verleden (in de Nederlanden) verdwenen. Met dit soort publicaties, die zich ook tot een jong publiek richten, blijft die geschiedenis gevrijwaard.

Zeven thema's vormen de ruggengraat van het chronologische verhaal, zowel in dit boek als in de museale presentatie van de collectie. Hét verhaal van het christendom bestaat uiteraard niet. Gepoogd is de diverse tijdperken als samenhangend geheel te presenteren, waarbij de mooiste of meest bijzondere objecten uit de collectie zijn uitgekozen om het verhaal te illus…Lees verder
Het Museum Catherijneconvent in Utrecht heeft een boekje uitgegeven over de geschiedenis van het christendom in Nederland aan de hand van een aantal topstukken uit eigen collectie. Geïllustreerd met veel kleurenfoto's van prachtbijbels, beelden, kerkschatten en schilderijen wordt een beeld van geschetst van het religieuze leven vanaf de kerstening, via het middeleeuws katholicisme, de reformatie, de verlichting tot aan de moderne tijd. Hoewel het boek niet dik is, geeft het een goed beeld van het onderwerp, met veel wetenswaardige details en gegevens. Ook staan er tal van minder bekende fraaie en interessante afbeeldingen in. Het boek wordt afgesloten met een woordenlijst en een literatuurlijst (geen register). Een aardig boekje voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, zowel vanuit religieus, als vanuit cultuurhistorisch oogpunt.