Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Humboldts gift

Ook verschenen als Humboldt's nalatenschap

Saul Bellow (auteur), Sjaak Commandeur (vertaler), Arnon Grunberg (inleider)
+1
Humboldts gift
×
Humboldts gift Humboldts gift

Humboldts gift

Ook verschenen als Humboldt's nalatenschap

In de reeks:
Genre:
Een oudere, engiszins verlopen dichter komt in conflict met zijn jongere, wel succesvolle beschermeling.
Titel
Humboldts gift
Ook verschenen als
Humboldt's nalatenschap
Auteur
Saul Bellow
Vertaler
Sjaak Commandeur
Inleider
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Humboldt's gift
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011 | Andere uitgaves
612 p.
ISBN
9789023463009 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 49 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Saul Bellow (1915-2005) geldt als een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw. Hij werd beroemd met o.a. "Herzog" en "Henderson the rain king", en won met "Humboldt's gift" in 1976 de Pulitzer-prijs (en de Nobelprijs). Qua plot is dit min of meer een sleutelroman over een oudere dichter Von Humboldt Fleisher (gemodelleerd naar de dichter Delmore Schwartz) die artistieke integriteit hoog in het vaandel heeft staan, en de jongere schrijver Charlie Citrine (de verteller, gebaseerd op Bellow zelf) die veel succesvoller is en daardoor met zijn mentor Humboldt in conflict komt. Belangrijker echter zijn de talrijke uitweidingen van zowel Humboldt als Citrine over kunst, leven, religie, antroposofie, filosofie, cultuur, liefde, huwelijk en van alles en nog wat. Een topzware roman die toch nergens instort dankzij de humor, de levendige personages en de scherpe dialogen – en doordat alle uitweidingen steeds interessant zijn. Met een voorwoord van Arnon Grunberg. Een klassi…Lees verder

Humboldts gift van Saul Bellow

Charlie Citrine uit Saul Bellows Humboldts gift (1976) is een onvergetelijk personage. Ooit was hij fan en vriend van de intussen overleden dichter Humboldt, later raakten ze in onmin. Nu wordt hij op de huid gezeten door de advocaten van zijn ex, komt hij steeds weer de onderwereldfiguur Cantabile tegen en met zijn nieuwste vlam Renata loopt het ook niet als verhoopt. De roman rijgt de doldwaze verwikkelingen aan elkaar, verwikkelingen rond de nalatenschap van Humboldt, naast amoureuze en financiële. En intussen overdenkt Charlie wat er allemaal tussen hem en Humboldt is gebeurd. Die overpeinzingen worden gevoed met ideeën uit, verwijzingen naar en citaten uit de filosofie en uit de literatuur die aan een duizelingwekkend tempo worden opgedist. Als het boek uit is kan je niet anders dan een grote bewondering koesteren voor Saul Bellow en voor zijn fundamenteel geloof in de literatuur.

Over Saul Bellow

CC BY 3.0 - Foto van/door Goran Mikic

Saul Bellow (Lachine (Montreal, Canada), 10 juni 1915 - Brookline (Massachusetts), 5 april 2005) was een Joods-Amerikaans schrijver. Zijn boeken beschrijven en onderzoeken isolatie en spirituele dissociatie van zijn hoofdpersonen.

Hij werd geboren in Lachine, een voorstad van Montreal in Canada uit Russische ouders, groeide op in Chicago, en studeerde sociologie en antropologie. Na zijn afstuderen deed hij onderzoek aan de universiteit van Wisconsin, en diende hij in de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft daarna zelf lesgegeven aan de universiteiten van onder andere Minnesota, Princeton, Boston en Chicago.

Zijn eerste boek, Dangling Man, werd uitgegeven in 1944, en een aantal succesvolle fictie- en non-fictiewerken volgden, waaronder Herzog, het boek waarmee hij in 1964 doorbrak bij het grote publiek. Of het nu gaat om romantische, financiële of andere problemen, de chaos die een typische hoofdpersoon doormaakt leidt onvermijdeli…Lees verder op Wikipedia

Suggesties