Een openbaar aanklager gaat op zoek naar de moordenaar van zijn ex-vriendin, totdat hij zelf van deze moord wordt beschuldigd.
Titel
De aanklager
Auteur
Scott Turow
Vertaler
Frank De Groot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Presumed innocent
Editie
13
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2012 | Andere uitgaves
479 p.
ISBN
9789024559121 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rusty Sabich, openbaar aanklager, wordt het onderzoek naar de moord op zijn gewezen vriendin én collega door politieke machinaties uit handen genomen. Zijn plaatsvervanger slaagt erin zijn vroegere tegenstander op de beklaagdenbank te krijgen, hoofdzakelijk om zijn misstappen en die van nog hoger geplaatste functionarissen te verdoezelen. Naast een structureel zeer knap opgebouwde spanning -- de ontknoping is zéér onverwacht --, biedt dit boek een zeer reële kijk achter de schermen van de Amerikaanse justitie met, onder andere, zijn vele minder aantrekkelijke kantjes. Deze thriller leert je hoe advocaten verdachten voorbereiden, hoe de tegenpartij voor en tijdens het proces voor schut gezet wordt en hoe juryleden en rechters gekozen worden. Na lezing van deze prachtige roman kan je met kennis van zaken Amerikaanse televisiefilms de grond inboren. Spannend én informatief. [Chris Vandenbroucke]
Een openbaar aanklager onderzoekt de moord op een collega en een geliefde en wordt - mede door politieke intriges - langzaam aan zelf verdachte. Zorgvuldig opgebouwde intrige, chronologisch in de ik-vorm verteld; spelend in een hedendaagse kleine midden-Amerikaanse stad. Redelijk goed uitgewerkte karakters, eenvoudig, maar doeltreffend taalgebruik, levensechte dialogen, gebruik van tegenwoordige tijd en directe rede. Interessante couleur locale van rechtbank en rechtspraak. De vlotte leesbaarheid wordt wat afgeremd door de ingewikkeldheid van het Amerikaanse systeem van rechtspraak en het gegeven dat openbare functies samenhangen met politiek. Daardoor ebt de spanning soms even weg. De auteur was zelf openbaar aanklager in Chicago, wat bijdraagt aan de levendigheid en de geloofwaardigheid van de rechtszaalscènes. Goede vertaling. Normale druk.