Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De grenzen van de wet

Scott Turow (auteur), J.J. De Wit (vertaler)
Als een rechter van beroep een uitspraak moet doen in een zaak tegen vier blanke jongens die hun verkrachting van een zwart meisje op video hebben vastgelegd, wordt hij herinnerd aan een gebeurtenis uit zijn verleden.
Titel
De grenzen van de wet
Auteur
Scott Turow
Vertaler
J.J. De Wit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Limitations
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
223 p.
ISBN
9789024509249 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze rechtbankthriller is (voorlopig?) de laatste van een reeks van zes die zich situeren rond de rechtbank van Kindle County (USA), en die intussen allemaal in het Nederlands zijn vertaald.

Scott Turow (geb. 1949) is een jurist die het in 1978 tot "assistant US Attorney" schopte, vergelijkbaar met de functie van onze procureur des Konings. Hij bekleedde dit ambt tot 1986 en doceerde ook een aantal jaren Rechten, maar gaf ook deze job op om zich aan het schrijven te wijden. Naast deze 'Kindle'-reeks schreef hij ook een paar romans en een vakwerk over de doodstraf (Ultimate Punishment (Current Affairs, 2003)) waarin hij deze vorm van straffen vanuit het standpunt van de juristen bekijkt.

In dit verhaal krijgt rechter George Mason een complexe zaak in beroep toegespeeld, waarin het proces moet worden overgedaan tegen vier jonge mannen die toen ze nog minderjarig waren een medestudente verkracht hadden en dat op video hadden vastgelegd. Nu, zoveel jaar later staat M…Lees verder
George Mason (de strafpleiter uit 'Smartengeld') is al tien jaar rechter bij het Hof van Beroep in het fictieve Kindle County in Illinois. Als hij een geruchtmakende zaak rond een groepsverkrachting in behandeling krijgt, dringen zich verontrustende vragen bij hem op over het recht en zijn rol erin. De zaak draait om een 15-jarig door drank en pillen bewusteloos geraakt zwart tienermeisje dat op een schoolfeest verkracht werd door een aantal blanke leden van het schoolijshockeyteam. Jaren later duikt een videotape van het gebeurde op en doet het meisje alsnog aangifte. De rechter vraagt zich af of hij wel recht mag spreken in deze zaak. Hebben zijn twijfels te maken met zijn eigen jeugd? Mason heeft nog meer problemen: hij krijgt dreigmails en zijn vrouw ligt in het ziekenhuis voor chemotherapie. Wat uitgebreide versie van een verhaal dat eerder verscheen als feuilleton in het New York Times Magazine. Zeker niet Turows beste, het verhaal is wat dunnetjes; toch een aardige legal thrill…Lees verder