Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Tabak

Sean Connolly (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In korte hoofdstukken met kleurenfoto's wordt informatie gegeven over de schadelijke gevolgen van roken. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Roken, Tabak
Titel
Tabak
Auteur
Sean Connolly
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Tobacco
Uitgever
Harmelen: Corona, 2001
56 p. : ill.
ISBN
90-5495-449-3
Plaatsingssuggestie
614.71 (SISO) Verslaving (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Voorliggend boek geeft heldere en goed gestructureerde informatie over een genotsmiddel dat ondanks zijn verslavend effect in onze maatschappij sterk ingeburgerd is. Het bestaat uit zeventien korte hoofdstukken van twee tot vier bladzijden. De lezer vindt er informatie over: Wat is tabak? Wie rookt? Verslaving aan tabak, De geschiedenis, Hoe ziet de tabaksindustrie eruit? Behandeling en voorlichting, de wet, Leven met een roker, iemand om mee te praten...

Het boek heeft een duidelijke inhoudsopgave, een verklarende woordenlijst, waarvan de woorden vet gedrukt staan in de tekst, een register en adressen voor inlichtingen en advies in Nederland en België.

De bevattelijke taal, de goed afgebakende blokjes tekst en de vele, sprekende foto's maken het geheel toegankelijk voor een jong lezerspubliek. Jammer van de storende dt fout op p. 28.
[Anita Wuestenberg]
In de serie 'Wat je meer moet weten over' wil dit deel duidelijkheid verschaffen over de nadelen van het roken van sigaretten en sigaren. Aan de orde komen ondermeer: waarom beginnen mensen met roken, welke invloed heeft de tabaksindustrie op het rookgedrag, hoe ontstaat verslaving en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? De tekst wordt geïllustreerd met veel kleurenfoto’s die vaak voor zichzelf spreken. Al is de informatie soms wat oppervlakkig en worden niet alle begrippen even duidelijk uitgelegd, wel wordt het rookgedrag van verschillende zijden belicht. Het boek is duidelijk gericht op de jeugd. Bovenal klinkt de waarschuwing: 'Begin er niet aan!', 'Laat je niet verleiden!' en 'Voorkom verslaving! Op de vermelde websites is nog meer informatie te vinden. Ook worden enkele adressen en telefoonnummers in Nederland en België gegeven. Een verklarende woordenlijst geeft een beschrijving van sommige (niet alle!) minder bekende begrippen. Het boek is met name te gebruiken voor het ma…Lees verder