Boek
Nederlands

De heilige nacht

Selma Lagerlöf (auteur), Ilon Wikland (illustrator)
+1
De heilige nacht
×
De heilige nacht De heilige nacht
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Prentvertelling, waarbij de schrijfster herinneringen ophaalt aan haar grootmoeder en de legende die zij vertelde over een bijzondere ontmoeting van een herder met een pasgeboren kindje. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De heilige nacht / Selma Lagerlof ; met ill. van Ilon Wikland
Auteur
Selma Lagerlöf
Illustrator
Ilon Wikland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den heliga natten
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Christofoor, 2004
[40] p. : ill.
ISBN
90-6238-612-1

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ingebed in een verhaal met herinneringen aan grootmoeder wordt een van de Christuslegenden van Selma Lagerlöf verteld. Ongeveer de helft van het boek beslaat de legende; in de andere helft wordt een sfeerbeeld geschetst van de vaste, vertrouwde plaats die de grootmoeder in het gezin inneemt. In de legende komt een man vuur lenen bij een herder. Hij wordt niet aangevallen door de waakhonden, hij wordt niet geraakt door de staf die naar hem gegooid wordt en brandt zich niet aan het vuur dat hij mee mag nemen. De herder volgt de man naar de kale grot waar hij met vrouw en kindje bivakkeert en wordt geroerd door de barre omstandigheden. Op het moment dat hij hen een schapenvacht schenkt om het kind te warmen, neemt hij een engelenkoor waar en begrijpt hij dat dit geen gewoon kindje is. Ouderwetse warme sfeer, royaal geïllustreerd met krijttekeningen, waarbij de tekst in een uitsparing is afgedrukt. Op de omslag een oude vrouw met een klein meisje omringd door een engelenkoor. Voorlezen va…Lees verder

Over Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne (Värmlands län), 20 november 1858 – aldaar, 16 maart 1940) was een Zweeds schrijfster, die vooral bekend is geworden door haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis.

In 1909 ontving ze, als eerste vrouw, de Nobelprijs voor Literatuur en in 1914 werd ze lid van de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent.

Ze woonde in de plaats Sunne, waar twee hotels naar haar zijn vernoemd. In haar voormalige woonhuis Mårbacka (nabij Sunne) is tegenwoordig een museum gevestigd.

Van 1991 tot 2015 stond haar portret op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen. In 2015 is het portret van Astrid Lindgren hiervoor in de plaats gekomen.

Bibliografie

  • Gösta Berlings Saga (1891)
  • Osynliga länkar (1894)
  • Antikrists mirakler (1897)
  • En herrgårdssägen (1899)
  • Jerusalem (1901-02)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties