Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Domenica's dromen

Sharon Creech (auteur)

Domenica's dromen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De Amerikaanse Dinnie wordt door haar deftige familie bij haar moeder weggehaald om in Zwitserland naar een internationale school te gaan. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
Domenica's dromen
Auteur
Sharon Creech
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Bloomability
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2000
205 p.
ISBN
90-206-2113-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dinnie holt met haar moeder, broer Crick en zus Stella achter haar rusteloze vader aan, van de ene plaats in Amerika naar de andere. De kinderen passen zich telkens aan, hoewel het met Crick af en toe flink mis gaat en de 16-jarige Stella zwanger geraakt. Dinnie is een denker. Zij wordt door een oom en tante opgevist en belandt in een privé-kostschool in Zwitserland. Haar oom is er directeur. Het internationale gezelschap wordt door de onbevangen Dinnie raak getypeerd. De rijke, excentrieke medeleerlingen, onder wie de verwende Lila en de ontwapenende prins Guthrie, contrasteren met de al even ongewone, arme familie van Dinnie. Dinnies gezin, tantes en oma leren we voornamelijk kennen uit brieven, postkaarten en korte herinneringen. Dinnie profileert zich in flarden van dromen die aansluiten bij recente gebeurtenissen. Daarbij reflecteert ze vaak op haar eigen situatie. Langzaamaan wordt ze zich van haar ongewone en bevoorrechte positie bewust en trekt ze conclusies.

Dinnie w…Lees verder
De Amerikaanse Dinnie wordt door haar moeders deftige Italiaanse familie uit het probleemgezin gehaald om in Zwitserland naar een internationale school te gaan waar haar oom directeur is. Ze leert daar veel, ook over menselijke relaties, maar blijft toch verlangen naar huis. Veel Amerikaanse toestanden met de bijbehorende clichés en kort aangestipte toestanden maken het tot een lekker-lezen verhaal. De beschrijvingen van onbegrijpelijke dromen over allerlei gedoe met een zeepbel geven het een semi-psychologisch tintje mee, de briefwisseling met twee maffe tantes is quasi-humoristisch. In de categorie zo gelezen - zo vergeten' een redelijk exemplaar voor meisjes vanaf ca. 12 jaar. Stevig omslag met foto van meisje met koffer in een berglandschap.