Boek
Nederlands

De vrouw die nooit haar stem verhief

Shirley Jackson (auteur)

De vrouw die nooit haar stem verhief

Bundel griezelverhalen en -romans.
Titel
De vrouw die nooit haar stem verhief
Auteur
Shirley Jackson
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The masterpieces of Shirley Jackson
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2001
526 p.
Aantekening
Bevat: De loterij ; Het spookhuis op de heuvel ; We hebben altijd in het kasteel gewoond
ISBN
90-245-3694-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze bundel vangt aan met een verzameling verhalen onder de noemer 'De loterij'. Het gros van deze verhalen zijn nogal gewoon, al zijn ze dan goed en professioneel neergepend. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor publicatie in populaire tijdschriften, maar hebben de tand des tijds doorstaan en blijven zodoende aangenaam om te lezen. De uitschieter van de reeks verhalen is ongetwijfeld het titelverhaal. Het gaat om een jaarlijks terugkerende rituele loterij, waarbij de winnaar, in de hoop op een goede oogst, door de overige dorpelingen wordt gestenigd tot ter dood. Daarna volgen haar twee bekendste romans, nl. Het spookhuis op de heuvel en We hebben altijd in het kasteel gewoond. In het eerste boek, dat een succesvolle en legendarische kriebelverfilming kreeg van Robert Wise in 1963 (en een complete afgang van Jan de Bont in 1999), gaat het om een spookhuis waar een parapsycholoog een aantal experimenten wil doen met het bovennatuurlijke en daartoe een aantal vrouwen heef…Lees verder
Vanaf haar eerste verhalen in de jaren '40 tot in de jaren '60 manifesteerde Shirley Jackson zich als een uitzonderlijk talent in het horrorgenre; in deze bundel is een groot deel van haar beste werk samengebracht. Zowel in 'Het spookhuis op de heuvel', verfilmd als 'The Haunting', als in de beroemde verhalenbundel 'De loterij', en in haar beste boek 'We hebben altijd in het kasteel gewoond', toont Jackson zich een meester in het omhullen van het alledaagse met een vreemdsoortige irrealiteit die erg plausibel en bijzonder angstaanjagend is De jong gestorven Shirley Jackson wordt algemeen beschouwd als een literair schrijfster die het griezelgenre een volkomen eigen kleur en sfeer meegaf. Hoewel het surrealisme nooit ver weg is, zitten Jacksons verhalen en romans ingebed in een voorname realiteit waarin mensen op aangename wijze proberen met elkaar om te gaan tot het duister in hun ziel zich plotseling en schokkend openbaart. Voor liefhebbers van literatuur die de werkelijkheid 'ontwr…Lees verder

Over Shirley Jackson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Armen

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus 1965) was een Amerikaans schrijfster.

Jackson schreef een zestal romans en talloze korte verhalen, waarvan het kortverhaal The Lottery (1948) en de romantische griezelroman The Haunting of Hill House (1959) het bekendst zijn. Typerend voor haar schrijfstijl was de horror- en fantastische inslag waarmee vertellingen waren opgebouwd. Ze was getrouwd met criticus Stanley Edgar Hyman.

The Haunting of Hill House werd in het Nederlands vertaald als De geesten van Hill House. Het boek werd twee keer verfilmd, in 1963 door Robert Wise onder de titel The Haunting, en in 1999 door Jan de Bont onder dezelfde titel.

Jackson had heel wat gezondheidsproblemen, onder meer veroorzaakt door haar overgewicht en haar rookgedrag. Ze overleed in 1965 op 48-jarige leeftijd aan een coronaire occlusie.

In 2020 verscheen de film Shirley waarin Jackson…Lees verder op Wikipedia