The lottery and other stories

Shirley Jackson (auteur)

The lottery and other stories

Twintig verhalen over zeer uiteenlopende thema's.
Titel
The lottery and other stories
Auteur
Shirley Jackson
Taal
Engels
Uitgever
Londen: Penguin Books, 2009 | Andere uitgaves
302 p.
ISBN
9780141191430 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een herdruk van een voor het eerst in de Verenigde Staten in 1949 verschenen bundel met zeer verschillende verhalen, zowel qua setting als qua hoofdpersonen en lengte. Alle zijn sfeervol geschreven en geven een prachtig beeld van een plaats, dorp of situatie. Het titelverhaal beschrijft een loterij in een dorp, maar niet bepaald met een vrolijke uitkomst! Ook het verhaal van de goede gastheer die na een voortreffelijke maaltijd min of meer uit zijn eigen huis wordt gezet door zijn gast, of over de jonge vrouw die op haar bruidegom zit te wachten op hun trouwdag, maar hij verschijnt niet, zijn kleine juweeltjes. Het zijn ruim twintig goed geschreven verhalen. Paperback met normale druk.

Over Shirley Jackson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Armen

Shirley Jackson (San Francisco, 14 december 1916 – North Bennington, 8 augustus 1965) was een Amerikaans schrijfster.

Jackson schreef een zestal romans en talloze korte verhalen, waarvan het kortverhaal The Lottery (1948) en de romantische griezelroman The Haunting of Hill House (1959) het bekendst zijn. Typerend voor haar schrijfstijl was de horror- en fantastische inslag waarmee vertellingen waren opgebouwd. Ze was getrouwd met criticus Stanley Edgar Hyman.

The Haunting of Hill House werd in het Nederlands vertaald als De geesten van Hill House. Het boek werd twee keer verfilmd, in 1963 door Robert Wise onder de titel The Haunting, en in 1999 door Jan de Bont onder dezelfde titel.

Jackson had heel wat gezondheidsproblemen, onder meer veroorzaakt door haar overgewicht en haar rookgedrag. Ze overleed in 1965 op 48-jarige leeftijd aan een coronaire occlusie.

In 2020 verscheen de film Shirley waarin Jackson…Lees verder op Wikipedia