Boek
Nederlands

Coppelia

Sieb Posthuma (illustrator), Janine Brogt (auteur)
+1
Coppelia
×
Coppelia Coppelia
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als Zwaantje op het punt staat te trouwen met haar Frans, wordt hij vreselijk verliefd op de schone Coppelia. Maar dat laat Zwaantje er niet bij zitten. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Verliefd zijn
Titel
Coppelia
Illustrator
Sieb Posthuma
Auteur
Janine Brogt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008 | Andere uitgaven
[36] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de voorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet
ISBN
9789045105864
Plaatsingssuggestie
Verliefd zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Iedereen kijkt uit naar het huwelijk van Zwaantje en Frans. Maar de avond voor de grote dag valt Frans als een blok voor de mooie Coppelia van de nieuwe schoonheidskliniek. Als Zwaantje de kliniek binnendringt, ontdekt ze de louche praktijken van dokter Coppelius: zijn assistentes en Coppelia blijken poppen die hij tot mens wil maken met een echt hart, dat van Frans bijvoorbeeld! Prentenboek van royaal formaat dat gebaseerd is op de voorstelling 'Coppelia' van Het Nationaal Ballet (februari-maart 2008). De tekenaar maakte hiervoor de decors. Op de illustraties in sprekende kleuren (veel hardroze-tinten, passend bij het onderwerp) over steeds twee pagina's zijn de met zwarte inkt getekende figuren, ook als in een decor, op een zachtgekleurde achtergrond gezet. De prettig leesbare tekst en de illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Een bijzonder geslaagde uitgave in oblong formaat voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Coppelia

De dag voor Zwaantje en Frans gaan trouwen, opent er een schoonheidskliniek in het dorp. Al snel staat iedereen aan te schuiven om zo mooi te worden als Coppelia, het betoverende uithangbord van de kliniek. Ook Frans voelt zich enorm aangetrokken tot haar. Maar Coppelia blijkt een pop en Zwaantje kan Frans nog net op tijd redden uit de klauwen van dokter Coppelius.

De heruitgave van dit boek loopt gelijk met de heruitvoering van Coppelia door Het Nationale Ballet in Amsterdam. Illustrator Sieb Posthuma ontwierp daarvoor ook de decors en kostuums. Te zien aan het felle fuchsia, oranje en geel, gemixt met zwart-witelementen moet ook de scène een vrolijke explosie van kleur geweest zijn. De tekst is van de dramaturge van de voorstelling en niet echt ideaal om voor te lezen: lang, droog, weinig geïnspireerd. De overdaad aan uitroeptekens kan hier geen verandering in brengen, integendeel. De kritiek op een schoonheidskliniek die er duidelijk in verweven zit, zal wellicht ook …Lees verder

Over Sieb Posthuma

Sybrand Suardus Nicolaas (Sieb) Posthuma (Rotterdam, 26 juni 1960 – Amsterdam, 3 augustus 2014) was een Nederlands illustrator, schrijver en theatervormgever.

Leven en werk

Posthuma studeerde aan de Rietveld Academie schilderen en grafiek. Na zijn afstuderen in 1987 ging hij werken als freelance illustrator. In het begin produceerde hij voornamelijk werk voor volwassenen. Zo maakte hij jarenlang tekeningen voor verschillende columnisten in HP/De Tijd. Voor NRC Handelsblad vervaardigde hij naast tekeningen in de bijlagen Cultureel Supplement en Agenda ruim tien jaar wekelijks een tekening over de politieke actualiteit.

Naast zijn werk voor volwassenen begon Posthuma vanaf 1990 ook te tekenen voor kinderen, zoals illustraties voor diverse (prenten)boeken. In 2000 kreeg hij de opdracht van TNT Post om de kinderpostzegels van dat jaar te ontwerpen. Behalve tekeningen voor kranten en diverse tijdschriften en uitgeverijen …Lees verder op Wikipedia