Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het grote Rintje voorleesboek

Sieb Posthuma (auteur)
+1
Het grote Rintje voorleesboek
×
Het grote Rintje voorleesboek Het grote Rintje voorleesboek

Het grote Rintje voorleesboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De belevenissen van het hondje Rintje en zijn vriendjes worden beschreven in meer dan honderd korte verhalen over allerlei thema's. Gebaseerd op Posthuma's eigen, inmiddels overleden hond.
Onderwerp
Honden, Seizoenen
Titel
Het grote Rintje voorleesboek
Auteur
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019 | Andere uitgaves
239 p. : ill.
ISBN
9789045107356 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rintje heeft echt bestaan. Vijftien jaar lang genoot auteur en illustrator Sieb Posthuma van het gezelschap van de kleine foxterriër, die al gauw een grote bron van inspiratie bleek te zijn. In 2002 kreeg Posthuma een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor zijn prentenboek Rintje. De verhalen over Rintje waren al te lezen op de kinderpagina van NRC Handelsblad. Nu ze gebundeld zijn in Het grote Rintje voorleesboek, kunnen kleuters elke dag opnieuw de herkenbare, vaak verrassend gewone verhaaltjes ontdekken.
Alle personages in dit boek zijn honden: grote en kleine, teckels en yorkshireterriërs, echte en denkbeeldige. Samen beleven ze een heleboel huis-, tuin- en keukenavonturen. Dat is de kracht van deze verhalenbundel: de herkenbaarheid van zowel de omgeving, de activiteiten als de karaktertrekken van de honden biedt de lezers de mogelijkheid zich met Rintje of een van zijn vriendjes te identificeren.
De auteur legt een heel kleuterleven vast in hondenve…Lees verder
Bundeling van ruim honderd avonturen van Rintje, verdeeld over de vier seizoenen. De gezellige Rintje, zijn vriendin Henriëtte en zijn vriendje Tobias maken allemaal kleine kleuteravontuurtjes mee, zowel thuis, op school of op andere plekjes dicht bij huis. Het zijn voor ongeveer vierjarigen heel herkenbare situaties. Alleen is Rintje een wit hondje met zwarte oortjes, zijn vriendin een soort chique Afghaanse hond en zijn vriendje een teckel. Elk hondje heeft zijn eigen karakter. Hiervan wordt in de tekst dankbaar gebruik gemaakt. De hele omgeving van Rintje bestaat uit allerlei soorten honden, met soms dierlijke, maar vooral menselijke trekjes. Weliswaar eten ze taart van hondenbotjes en slapen ze in een mand, maar verder zijn ze gewoon jaloers of maken een sneeuwpop. De meestal afgeronde verhalen beslaan telkens een spread of drie pagina's, staan gedrukt in twee kolommen, zijn vlot geschreven en lenen zich uitstekend om te worden voorgelezen. De bijbehorende tekeningen zijn grappig,…Lees verder

Het Grote Rintje Voorleesboek

Rintje is een heel lief en eigenwijs hondje. Thuis en op school maakt hij samen met zijn vriendjes Tobias en Henriëtte het hele jaar door van alles mee. Zo gaan ze op zwemles, krijgen ze een prikje bij de dokter, gaan ze uit kamperen, vieren ze carnaval, oefenen ze het schaatsen en ga zo maar door … Rintje en zijn vrienden maken het allemaal mee.
De verhaaltjes zijn erg vlot geschreven. Ze spreken ook iedere keer opnieuw aan omdat de avonturen van Rintje en zijn vrienden een reflectie zijn van echte ervaringen uit de kleuterwereld. Kinderen  die de verhalen lezen of voorgelezen krijgen, kunnen er zich makkelijk in herkennen.
De illustraties in het boek zijn grappig en mooi. Ze worden regelmatig in een lijstje gezet. Zo lijken het wel kleine schilderijtjes in het boek.
Het boek verzamelt iets meer dan honderd verhaaltjes over het vrolijke hondje, Rintje. Ze staan netjes gesorteerd per seizoen. Dat is best handig. Zo kan je snel een verhaaltje zoeken dat op dat ogenbli…Lees verder

Over Sieb Posthuma

Sybrand Suardus Nicolaas (Sieb) Posthuma (Rotterdam, 26 juni 1960 – Amsterdam, 3 augustus 2014) was een Nederlands illustrator, schrijver en theatervormgever.

Leven en werk

Posthuma studeerde aan de Rietveld Academie schilderen en grafiek. Na zijn afstuderen in 1987 ging hij werken als freelance illustrator. In het begin produceerde hij voornamelijk werk voor volwassenen. Zo maakte hij jarenlang tekeningen voor verschillende columnisten in HP/De Tijd. Voor NRC Handelsblad vervaardigde hij naast tekeningen in de bijlagen Cultureel Supplement en Agenda ruim tien jaar wekelijks een tekening over de politieke actualiteit.

Naast zijn werk voor volwassenen begon Posthuma vanaf 1990 ook te tekenen voor kinderen, zoals illustraties voor diverse (prenten)boeken. In 2000 kreeg hij de opdracht van TNT Post om de kinderpostzegels van dat jaar te ontwerpen. Behalve tekeningen voor kranten en diverse tijdschriften en uitgeverijen …Lees verder op Wikipedia