Rintje ruikt avontuur

Sieb Posthuma (auteur)
+1
Rintje ruikt avontuur
×
Rintje ruikt avontuur Rintje ruikt avontuur

Rintje ruikt avontuur

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel korte voorleesverhalen over een hondje dat allerlei kleuterbelevenissen meemaakt. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Honden
Titel
Rintje ruikt avontuur
Auteur
Sieb Posthuma
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2005 | Andere uitgaves
122 p. : ill.
ISBN
90-451-0049-5

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Nederland is Rintje een van de populairste honden. Zijn avonturen verschijnen elke week op de kinderpagina van 'NRC Handelsblad'. In 2002 was er al een prentenboek over hem en nu is er dus deze dikke bundel verhalen. Zijn populariteit heeft hij ongetwijfeld te danken aan zijn 'dubbele' herkenbaarheid. Rintje is zowel een echt hondje (hij eet brokjes) als een kind (hij moet naar school). Net als zoveel mensenkinderen heeft hij een onzichtbaar vriendje, fantaseert hij over de wolken, gaat hij met oma naar de film (met aangepaste hondenreclame), krijgt hij zwemles, gaat hij naar de dokter en moet zijn dekentje precies goed liggen om te kunnen slapen. Zoals zoveel honden lust hij als beloning wel een stukje worst, plast hij tegen bomen of tafelpoten, gaat hij naar de hondenkapper en krijgt hij vlooien. De sfeer in de meeste verhalen is luchtig, met af en toe grapjes als de 'drollenplassenvanger'. Een enkele keer is een verhaal ernstiger zoals wanneer hij met zijn oma praat over de dood…Lees verder
Rintje de foxterrier (inderdaad vernoemd naar schaatser Rintje Ritsma) is al bekend van het NRC-Handelsblad en van het prentenboek 'Rintje' dat in 2003 een Vlag en Wimpel kreeg. Daarna verscheen het in een prachtig uitgegeven voorleesboek in oblongformaat. Op stevig papier staan de talrijke korte verhalen in twee kolommen naast een veelal paginagrote, grappige, gekleurde tekening. Alle personen in het boek zijn dieren en de omgeving is 'honds', maar de belevenissen zijn vaak ook die van de leeftijdsgroep waarvoor het boek bedoeld is. Zwemles, losse tanden, bij oma logeren, school en zelfs Kerstmis maken het geheel tot een zeer aantrekkelijk en humoristisch boek om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar. Ongetwijfeld komen hier Rintje-liefhebbers uit voort, die kunnen dan hun hart ophalen op een website met o.a. spelletjes en kleurplaten. Origineel en tijdloos.

Over Sieb Posthuma

Sybrand Suardus Nicolaas (Sieb) Posthuma (Rotterdam, 26 juni 1960 – Amsterdam, 3 augustus 2014) was een Nederlands illustrator, schrijver en theatervormgever.

Leven en werk

Posthuma studeerde aan de Rietveld Academie schilderen en grafiek. Na zijn afstuderen in 1987 ging hij werken als freelance illustrator. In het begin produceerde hij voornamelijk werk voor volwassenen. Zo maakte hij jarenlang tekeningen voor verschillende columnisten in HP/De Tijd. Voor NRC Handelsblad vervaardigde hij naast tekeningen in de bijlagen Cultureel Supplement en Agenda ruim tien jaar wekelijks een tekening over de politieke actualiteit.

Naast zijn werk voor volwassenen begon Posthuma vanaf 1990 ook te tekenen voor kinderen, zoals illustraties voor diverse (prenten)boeken. In 2000 kreeg hij de opdracht van TNT Post om de kinderpostzegels van dat jaar te ontwerpen. Behalve tekeningen voor kranten en diverse tijdschriften en uitgeverijen …Lees verder op Wikipedia