Boek
Nederlands

De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs

Simon Franke (redacteur), Gert-Jan Hospers (redacteur)
+1
De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs
×
De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs

De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs

Essays vanuit verschillende invalshoeken over de ideee͏̈n over stedenbouw en stadsvernieuwing van de Amerikaans/Canadese publiciste en activisten (1916-2006).
Titel
De levende stad : over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs
Redacteur
Simon Franke Gert-Jan Hospers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: SUN Trancity, © 2009
199 p. : ill.
ISBN
9789085067856 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederland 719.23 (SISO) Stadsontwikkeling (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werk van Jane Jacobs (1916-2006) is nog steeds actueel. Zij heeft destijds op vernieuwende en kritische wijze gekeken naar het straatleven om te snappen hoe een stad nu echt functioneert. Het betrekken van bestaande bewoners en bestaande sociale structuren bij vernieuwing is van groot belang. In dit boek zijn rondom deze thematiek dertien essays geschreven door verschillende (deskundige) auteurs, elk vanuit een eigen invalshoek: Vinex, wijkeconomie, sociale veiligheid, diversiteit, succesvolle buurten etc. De bundel moet eigenlijk wel samen met het boek van Jacobs* worden gelezen. Maar het is op zich ook een goed leesbare bundel. Bedoeld voor eenieder met een hart voor de stad. Voor bewoners, bestuurders, ambtenaren en professionals op het vlak van stedelijke vernieuwing. Bevat inhoudsopgave, eindnoten per artikel en literatuuroverzicht. Spaarzaam geïllustreerd met foto's in zwart-wit.

Over Simon Franke

Simon Franke (Middelie, 18 maart 1880 – Amsterdam, 24 september 1957) was een Nederlandse schrijver.

Levensloop

Jeugd

Simon Franke, een van de vijf kinderen van Simon Franke en Maartje Koeman groeide op in zijn geboortedorp Middelie, dat een duidelijke rol speelt in zijn streekroman "Doppie's Jeugd". Van zijn jeugd is weinig bekend maar op dertienjarige leeftijd woont hij al in Edam, waarschijnlijk als knecht.

Nederlands-Oost-Indië

In 1897 geeft de dan 17 jaar oude Franke zich op als soldaat bij de Koloniale Reserve en is daarmee "vrijwillig geengageerd voor zes jaren bij het leger zoowel in als buiten Europa". Eind 1898 wordt hij als korporaal gedetacheerd in Oost-Indië, waar hij op 23 december aankomt in Batavia. Hier dient hij in het 1e en later het 4e Bataljon Infanterie en wordt in 19…Lees verder op Wikipedia