Dvd
Engels

Byzantium en de geschiedenis van het geloof

Simon Sebag Montefiore (presentator)

Byzantium en de geschiedenis van het geloof

In de reeks:
Genre:
Titel
Byzantium en de geschiedenis van het geloof
Presentator
Simon Sebag Montefiore
Taal
Engels
Uitgever
B Motion, 2014
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2014
Speelduur
ca. 156 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands BBC-productie
EAN
8717306273183
Plaatsingssuggestie
Turkije 948.1 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

BBC-serie in drie afleveringen over de geschiedenis van Istanbul vanaf het ontstaan, met nadruk op de rol van de religies in de loop der tijd. Omstreeks 660 voor Christus werd de stad als Byzantium door de Dorische Grieken gesticht, later werd dit Constantinopel, hoofdstad van het christelijke rijk van de Romeinse keizer Constantijn. In 1453 ten slotte kreeg de stad, na de verovering van de islamitische Osmanen op de Byzantijnen, als hoofdstad van het Osmaanse Rijk de naam Istanbul. De Brit Simon Sebag Montefiore (1965) historicus, journalist en schrijver van o.a. ‘Jerusalem’ en ‘Stalins jeugdjaren’, presenteert de serie. Levendig wordt getoond hoe deze oude Griekse stad christelijk werd, te maken kreeg met een schisma tussen Grieks-orthodoxe en rooms-katholieke christenen, overvallen werd door de kruisvaarders en eeuwenlang als hoofdstad van het imposante Osmaanse Rijk fungeerde. Door verval van dit rijk werd Ankara hoofdstad van de Republiek Turkije, maar Istanbul is groots gebleven…Lees verder

Over Simon Sebag Montefiore

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frankie Fouganthin

Simon Jonathan Sebag Montefiore (Londen, 27 juni 1965) is een Brits historicus, journalist en schrijver. Hij heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Delen van zijn werk zijn in 35 talen vertaald. Zijn specialiteit is de moderne geschiedenis van Rusland.

Familie

Stephen Eric Sebag-Montefiore, de vader van Simon, was chirurg en stamde af van Sefardische Joden die in de 18e eeuw vanuit Italië naar Engeland waren geëmigreerd en daar fortuin hadden gemaakt; de sheriff van Londen, bankier en filantroop Moses Montefiore was zijn oudoom. Simons moeder Phyllis April Jaffé komt uit een familie van berooide Litouwse joden. Haar ouders waren rond 1900 het antisemitisme in het Russische Rijk ontvlucht. Ze hadden kaartjes gekocht voor een overtocht naar New York, maar werden bedrogen en strandden in Cork in Ierland. Daar ontsnapten ze in 1904 aan de pogroms door naar Engeland te vluchten.

De dubbele achternaam Sebag-Montefiore is …Lees verder op Wikipedia

Suggesties