Dvd
Engels

Jerusalem : the making of a holy city

Jerusalem : the making of a holy city

Genre:
De geschiedenis van de heilige stad Jeruzalem, met de Klaagmuur voor de joden, de heilige Grafkerk voor de christenen en de Rotskoepel en de al-Aqsa moskee voor de moslims op de Tempelberg.
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
Jerusalem : the making of a holy city
Verteller
Simon Sebag Montefiore
Taal
Engels
Uitgever
2 entertain, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
173 min.
Aantekening
BBC-productie Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717344749015
Plaatsingssuggestie
Israël 948.1 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze driedelige BBC-serie gaat over het ontstaan en de geschiedenis van de heilige stad Jeruzalem. Met de Klaagmuur voor de joden, de heilige Grafkerk voor de christenen en op de Tempelberg de Rotskoepel en de al-Aqsa moskee voor de moslims is de stad een bron van spanningen. Presentator is de Brit Simon Sebag Montefiore (1965). Montefiore is historicus, schrijver en journalist bij 'The Spectator' en 'The New York Times'; hij schreef onder meer 'The life of Potemkin'. Hij begint zijn verhaal rond 3200 v. Chr. en vertelt over de Israëlieten met koning David en zijn zoon Salomo die er zijn Tempel bouwde (10e eeuw v. Chr.). Tot tweemaal toe werd deze verwoest; eerst door de Babyloniërs en in 70 na Chr. door de Romeinen. De geschiedenis bestaat uit een overzicht van de strijd om de stad, het bewind van meerdere machthebbers en de gewelddadige kruistochtenperiode. Van 1517-1917 kwam de stad onder Osmaans bestuur, gevolgd door een Brits mandaat, tot de staat Israël in 1948 werd uitgeroepen…Lees verder

Over Simon Sebag Montefiore

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frankie Fouganthin

Simon Jonathan Sebag Montefiore (Londen, 27 juni 1965) is een Brits historicus, journalist en schrijver. Hij heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Delen van zijn werk zijn in 35 talen vertaald. Zijn specialiteit is de moderne geschiedenis van Rusland.

Familie

Stephen Eric Sebag-Montefiore, de vader van Simon, was chirurg en stamde af van Sefardische Joden die in de 18e eeuw vanuit Italië naar Engeland waren geëmigreerd en daar fortuin hadden gemaakt; de sheriff van Londen, bankier en filantroop Moses Montefiore was zijn oudoom. Simons moeder Phyllis April Jaffé komt uit een familie van berooide Litouwse joden. Haar ouders waren rond 1900 het antisemitisme in het Russische Rijk ontvlucht. Ze hadden kaartjes gekocht voor een overtocht naar New York, maar werden bedrogen en strandden in Cork in Ierland. Daar ontsnapten ze in 1904 aan de pogroms door naar Engeland te vluchten.

De dubbele achternaam Sebag-Montefiore is …Lees verder op Wikipedia