Boek
Nederlands

Een Alpenroman

Simon Vestdijk (auteur)
+1
Een Alpenroman
×
Een Alpenroman Een Alpenroman

Een Alpenroman

In de reeks:
Als een Nederlandse vrouw van middelbare leeftijd, op rustvakantie in een Beiers alpenhotel, met liefdevolle aandacht door een kelnerin wordt omringd, ontstaat een liefde tussen de twee, maar er staan heel wat mannen in de weg.
Onderwerp
Lesbische vrouwen
Titel
Een Alpenroman
Auteur
Simon Vestdijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Groningen: Uitgeverij Kleine Uil, © 2021 | Andere uitgaves
399 p.
ISBN
9789493170506 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Simon Vestdijk (1898-1971) was decennialang Nederlands gedoodverfde kandidaat voor de Nobelprijs, …

Simon Vestdijk (1898-1971) was decennialang Nederlands gedoodverfde kandidaat voor de Nobelprijs, een beetje zoals Stijn Streuvels in Vlaanderen. De kellner en de levenden, Terug tot Ina Damman en Anton Wachter behoren tot zijn betere werk. Maar Een Alpenroman?

In die psychologische roman vallen twee vrouwen op elkaar in de Alpen. Vestdijk behandelt de lesbische liefde objectief - hij oordeelt niet. Dat was gewaagd in 1961 toen het woord 'tegennatuurlijk' nog gangbaar was en zelfs 'ziek' werd gebruikt. Dat bleek ook uit de recensies. Iemand vroeg zich zelfs af, of dat wel kon, een man die over de vrouwenliefde schrijft. Een enkeling zag in deze Vestdijk een pleitbezorger voor homorechten.

Dat uitgeverij De Kleine Uil uit Vestdijks 52 romans deze opdiept, past natuurlijk in het concept van de Regenboogreeks, die gestart is met het verzameld werk van de veel te vroeg gestorven Willem Bijsterbosch.

Een Alpenroman was niet Vestdijks ticket voor de Nobelprijs (de roman is wat te traag, wat te lang), maar een vermeldens- en lezenswaard boek met een bijzonder thema. Ook vandaag nog.

SIMON VESTDIJK, Een Alpenroman, De Kleine Uil, 400 blz., 27,50 € (e-boek 9,99 €).

Lucie gaat op rustvakantie in de Duitse Alpen, vooral om aan de overdreven zorgen van haar dochter te ontsnappen. Ze heeft een hartkwaal die ze zelf niet al te serieus neemt. Al op de eerste dag vangt ze de aandacht van kelnerin Anna, die haar met liefdevolle aandacht omringt. Pas veel later dringt het tot Lucie door dat Anna voor haar valt – en dat dat wederzijds is. Setting en hoofdpersoon zijn veelbelovend. Na de mooie, lange aanloop verliest Vestdijk zich echter in vergezochte plotwendingen die allemaal om mannen draaien. Bij eerste verschijning begin jaren zestig was dit een baanbrekende roman, omdat de gevoelens tussen de vrouwen serieus worden genomen. Nu doet de manier waarop de affaire wordt beschreven gedateerd aan. Vooral de bevriende arts die gewichtig theoretiseert over abnormaliteit en ook nog eens een mannenfantasietje ten beste geeft, is potsierlijk. Jammer, voor een roman die uitdrukkelijk is uitgegeven als ‘klassieker uit de lhbt-literatuur’ in de Regenboogreeks van …Lees verder

Over Simon Vestdijk

CC BY 3.0 - Foto van/door Simon Vestdijk sr.

Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romanschrijver, dichter, essayist, vertaler, muziekcriticus en arts.

Levensloop

Jeugd in Friesland

Vestdijk, de zoon en enig kind van Simon Vestdijk en Anne (Anna Margaretha Clazina) Mulder, groeide op in Harlingen, dat in een aantal van zijn boeken terugkomt als Lahringen. De achternaam Vestdijk was in 1830 ontstaan, toen de gelijknamige grootvader van de schrijver te vondeling gelegd werd op de hoek van de Haarlemse Oostvest en Dijkstraat, waaruit de achternaam van de boreling werd samengesteld. Opa Vestdijk leidde later in Haarlem een dansschool.

Simon Vestdijk ging in Harlingen naar de lagere school en de driejarige HBS, waar zijn vader, een strenge man, gymnastiekleraar was. Daarna ging hij naar de Rijks-HBS te Leeuwarden. Vestdijk was een goede leerling, maar vo…Lees verder op Wikipedia