Braille
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Zo hoog de zon stond

Kunstenares Sonny brengt samen met haar jeugdvriendin Myrthe de zomer door in villa In 't huuske en raakt langzaamaan de grip op de realiteit kwijt.
Titel
Zo hoog de zon stond
Auteur
Simone Atangana Bekono 1991-
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
4 banden
Oorspr. uitgever
De Arbeiderspers
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hittegolf in een koele villa met een eigen willetje

In Zo hoog de zon stond zijn we getuige van een haast rituele dans van twee gehavende meisjes rondom de leegte. Het decor: een van hightech vergeven luxehuis tijdens een hittegolf. Simone Atangana Bekono overtuigt met haar tweede, korte roman.

Als een stolp, als een genadeloos striemende en straffende instantie, zo hangt de hitte boven de soms unheimische gebeurtenissen in Zo hoog de zon stond. Spreekt de titel niet voor zich? In de onbehaaglijke, geraffineerd opgebouwde nieuwe novelle van Simone Atangana Bekono (°1991) is het alsof de personages vermorzeld worden. Of beter: hoe ze wegsmelten door de zon: 'Sonny ademde in, dacht aan de voegen van de wereld en hoe vloeibaar ze was, hoe makkelijk ze kon verdwijnen tussen de tegels, de aardplaten door.' Een motief dat voortdurend opduikt: verdwijnen, oplossen in de leegte, wegdrijven... Hier is meer aan de hand dan zomaar een hittegolf.

De Nederlandse dichteres en prozaschrijver, met een Nederlandse moeder en Kameroense vader, weet perfect hoe ze over geteisterde personages moet schrijven. Dat merkte je al in haar veelgeprezen (met de Anton Wachter Debuutprijs bekroonde) eerste roman Confrontaties (2020). Daarin maakten we kennis met de zestienjarige Salom&eacute…Lees verder