Boek
Nederlands

De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden

Simone Kramer (bewerker), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden
×
De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden

De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Navertelling van een verhaal uit de Griekse Oudheid, waarin de Trojaanse prins Paris er met Helena, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos, vandoor gaat. Dat heeft het beleg van Troje tot gevolg. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De strijd om Troje : en de terugkeer van de helden
Bewerker
Simone Kramer 1939-
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Editie
3de herz. en aangevulde dr.
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2013 | Andere uitgaves
215 p.
ISBN
9789021671451 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bekendste neerslag van het verhaal over de tien jaar durende strijd om Troje is Homeros’ Ilias, een lang episch gedicht waarin vooral wordt gefocust op de wrokkige Griekse held Achilleus. De dichter richtte zich tot lezers die bekend waren met het ingewikkelde kluwen aan mythische verhalen waarin goden, halfgoden en mensen het tegen elkaar opnemen in een epische strijd. Zijn vertelling beslaat maar een korte periode uit het lange verhaal en maakt gebruik van vooruit- en terugwijzingen om de rest van het verhaal op te roepen. Simone Kramer ontwart in De strijd om Troje voor haar lezers netjes alle draden en herstelt de chronologische volgorde van de gebeurtenissen. Ze laat het verhaal beginnen bij de oorzaak voor de oorlog: op een goddelijke bruiloft gooit de godin van de twist, boos omdat ze niet is uitgenodigd, een gouden appel op de tafel met het opschrift ‘voor de mooiste’. Het is deze gebeurtenis die tot onenigheid leidt tussen de aanwezige godinnen en lange tijd …Lees verder
Simone Kramer is een kei in het bewerken van oude verhalen* voor een jonge doelgroep. Vakkundig baant ze zich een weg door vertellingen vol met geweld en presenteert ze op een dusdanige wijze dat ze ook voor kinderen geschikt zijn. Dit boek, waarin de legendarische strijd om de stad Troje wordt herverteld vanaf de aanleiding, is een heruitgave. Aan deze nieuwe editie zijn ruim dertig extra pagina’s toegevoegd, waarin ook de terugkeer van de helden wordt beschreven en de vele afzonderlijke avonturen die zij daarbij beleefden. Tevens zijn extra illustraties van Els van Egeraat te bewonderen, die iets feller van kleur zijn dan in de vorige editie. Deze bijzonder mooie uitgave is een geweldige manier voor jonge en oudere kinderen om kennis te maken met de Griekse mythologie. In korte hoofdstukken en een heldere verteltrant wordt de lezer meegenomen in dit prachtige verhaal dat nergens aan kracht inboet. Kramer weet de magie van de mythologie springlevend te houden. Gelukkig is dit niet he…Lees verder

De strijd om Troje en de terugkeer van de helden

In vijfendertig korte hoofdstukken vertelt Simone Kramer op luchtige toon over de Trojaanse oorlog. Ze begint de voorgeschiedenis met het huwelijk van Peleus en Thetis. Na de verwoesting van Troje volgt in deze derde druk ook de noodlottige terugkeer van de Griekse helden: Menelaos, Agamemnon, Diomedes, Idomeneus, Philoktetes, Odysseus en Kalchas. Voor deze verhalen haalde de schrijfster haar inspiratie uit de Posthomerica.
Zoals in de vorige drukken is de spelling consequent Grieks. De tekst is verlucht met speelse aquarellen door Els van Egeraat.

Over Simone Kramer

Simone Kramer (Bodegraven, 9 juli 1939) is een Nederlandse auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze bewerkte diverse Griekse mythen en verhalen.

Biografie

Kramer werd geboren in Bodegraven als jongste in een gezin van acht kinderen. Haar vader was daar directeur op basisschool. Na haar lagere school bezocht ze het gymnasium. Vervolgens ging zij naar de muziekschool. Kramer werkte tijdens haar studie dagdeels als doktersassistente en verkoopster in een Warenhuis.

In 1966 ging ze werken voor de VARA. Eerst bij de muziekafdeling en vervolgens bij de filmafdeling. Ze vertaalde vele films en maakte hier verhalen over. In 1984 ging Kramer aan de slag als kinderboekenschrijfster.

Bibliografie

  • 2009 - De Griekse tragedies (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2008 - Van Grote Beer en Orion (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2006 - De omzwervingen van Odysseus (Ploegsma)…Lees verder op Wikipedia

Suggesties