Boek
Nederlands

Politiek zonder partijen

Simone Weil (auteur), Alicja Gescinska (auteur)
Biografische schets van de Franse filosofe Simone Weil (1909-1943), aangevuld met een vertaling van haar geschrift ‘Aantekeningen over de algemene afschaffing van politieke partijen’. Aan de hand van deze tekst gaat de Pools-Belgische schrijfster in filosofische dialoog met Weil over alternatieve manieren van politiek bedrijven.
Titel
Politiek zonder partijen
Auteur
Simone Weil 1909-1943 Alicja Gescinska
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds Uitgeverij, 2023
95 p.
ISBN
9789022339404 (hardback)
Plaatsingssuggestie
157.3 (SISO) Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een korte biografische schets van de Franse filosofe Simone Weil (1909-1943), aangevuld met een vertaling van haar geschrift ‘Aantekening over de algemene afschaffing van politieke partijen’. In deze tekst beschreef Weil het stelsel van politieke partijen als oorzaak het democratische deficit, waarbij zij pleit voor een radicale afschaffing van politieke partijen en op zoek gaat naar alternatieve manieren om politiek te bedrijven. Filosofe Alicja Gescinska pleitte zelf in verschillende werken voor het belang van politieke betrokkenheid; in een afsluitend essay gaat zij in filosofische dialoog met Weil.‘Politiek zonder partijen’ is bevlogen en met intellectuele diepgang geschreven. Enkel geschikt voor geoefende lezers met kennis van en verregaande interesse in (politieke) filosofie.Simone Weil (1909-1943) was een Franse filosofe, historica en mystica. Alicja Gescinska (1981) is een Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster. Ze publiceerde eerder een roman, een dichtbundel en levensbescho…Lees verder

Over Simone Weil

Simone Weil (Parijs, 3 februari 1909 – Ashford, Kent, 24 augustus 1943) was een Frans-Joodse filosofe en politiek activiste.

Biografie

Hoewel haar ouders beiden Joods waren, werden zij en haar broer, de wiskundige André Weil, opgevoed als agnostici.

Simone Weil was een leerling van de École normale supérieure. Zij studeerde bij de filosoof Alain, bij wie ook Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir studeerden. Simone Weil werd politiek actief vanuit een sterk besef voor rechtvaardigheid. Ze was als socialiste en marxiste onder andere betrokken bij het theoretische tijdschrift La Critique Sociale en het syndicalistische blad La Révolution Sociale. Ondanks lichamelijke problemen werkte ze in 1935 acht maanden lang in fabrieken (o.a. Alsthom) om het lot van de arbeiders te delen. Later nam ze deel aan de Spaanse Burgeroorlog, maar moest al snel terugkeren na een ongeluk waarbij ze zware brandwonden opliep.

Lees verder op Wikipedia