Roman over het leven van een succesvol zakenman, waarin een satirisch beeld wordt gegeven van de Amerikaanse samenleving.
Titel
Babbitt
Auteur
Sinclair Lewis
Vertaler
Paul Bruijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Babbitt
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2014 | Andere uitgaves
387 p.
ISBN
9789028242180 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een man met Pit en Pep

De nieuwe Nederlandse vertaling van de Amerikaanse klassieker Babbitt (1922) is behoorlijk confronterende lectuur. Sinclair Lewis' sociale satire op suburbia blijkt nog steeds relevant.

Wij zijn geen Amerikanen uit de suburbs, en toch zijn we er allemaal mee opgegroeid: het beeld van een gelukkig gezin in een prettige voorstedelijke verkaveling. Denk aan mama en papa en 2,4 kinderen, een modern uitgeruste keuken, een gazonnetje afgezet met een wit hekwerk en een gewassen auto voor de deur. Is er nog een plaats waar familiewaarden zich verschuilen, waar lopende rekeningen nooit in het rood staan en vader geen geslachtsverandering overweegt, dan moet het daar zijn.

Toen Nixon in 1959 Chroestjov tegemoet trad op de Amerikaanse tentoonstelling in Moskou, was dat in een speciaal voor de gelegenheid opgetrokkensuburban home. De stralend witte keuken met haar vaatwasser en ander modern comfort moest de superioriteit van de Amerikaanse levenswijze aantonen. En was zo'n keuken na twintig jaar haar glans kwijt - zoals Chroestsjov bromde - dan kocht je toch gewoon een nieuwe? Want dat was waar de Amerikaanse droom op draaide: innoveren, produceren, consumeren - en dan …Lees verder

Sinclair Lewis (1885-1951) kreeg als eerste Amerikaanse schrijver de Nobelprijs voor literatuur. In zijn satirische roman ‘Babbit’ uit 1922 houdt hij zijn tijdgenoten een kritische en tegelijk komische spiegel voor. Babbit is een zelfgenoegzame makelaar die geheel in beslag wordt genomen door zijn carrière. Zijn materialisme en zucht naar acceptatie vormen de boventoon in zijn bestaan. Zijn vrouw en kinderen beoordeelt hij niet met liefde, maar naar de conservatieve normen van Amerikaans burgerschap. Tijdens een midlifecrisis wordt zijn wereldbeeld even door elkaar geschud. Babbit ziet zijn eigen bekrompenheid tijdens een vakantie die hij met een vriend doorbrengt in de imposante natuur van Maine. Ook begint hij een affaire met een wat oudere, vrijgevochten weduwe. Na deze grensoverschrijdende ervaringen valt Babbit weer in het vertrouwde gareel. Humoristisch portret van een Amerikaanse antiheld, geschreven met de morele en psychologische scherpte die doet denken aan latere auteurs al…Lees verder

Over Sinclair Lewis

Harry Sinclair Lewis (Sauk Centre, 7 februari 1885 - Rome, 10 januari 1951) was een Amerikaanse schrijver. In 1930 was hij de eerste Amerikaan die de Nobelprijs voor Literatuur won.

Biografie

Leven

Op jonge leeftijd leerde hij lezen en hield hij een dagboek bij. Op 13-jarige leeftijd probeerde hij zonder succes van huis weg te lopen om mee te vechten in de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Als jongeman al probeerde hij zijn sociale idealen te verwezenlijken. Op 23-jarige leeftijd liep hij weg uit de colleges en werd portier van de Helicon House Colony, een utopisch socialistische gemeenschap, gesticht door Upton Sinclair. Nadat een grote brand het pand had vernietigd, werd hij vrije journalist in New York, maar slaagde er nauwelijks in om het hoofd boven water te houden. In 1907 probeerde hij werk te krijgen bij de kanaalbouw in Panama, maar ook dat werd geen succes.

In 1908 studeerde hij…Lees verder op Wikipedia