Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een helle kreet

Siobhan Dowd (auteur)
+1
Een helle kreet
×
Een helle kreet Een helle kreet

Een helle kreet

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De 15-jarige Ierse Shell staat er na de dood van haar moeder helemaal alleen voor. Ze raakt ongewild zwanger. Wanneer er een dode baby wordt gevonden, valt de verdenking op haar. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Een helle kreet
Auteur
Siobhan Dowd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A swift pure cry
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2007
287 p.
ISBN
9789055158355

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Coolbar, 1984. Het leven van de bijna 16-jarige Shell Talent aan de rand van dit Zuid-Ierse dorpje is wat je allesbehalve onbezorgd kan noemen. Sinds de dood van haar moeder is de zorg voor het huishouden en de opvoeding van haar jongere broertje Jimmy en zusje Trix volledig op haar schouders terecht gekomen. Van haar werkloze vader, die zich als een bezetene op het geloof heeft gestort en dagen van huis is om geld in te zamelen voor de kerk, hoeft ze geen steun te verwachten. Integendeel: terwijl zijn kinderen er in overgrote kleren bijlopen en overal nagekeken worden, spendeert hij het geld dat hij van de collectes steelt volledig aan drank. Op school heeft Shell enkel goede contacten met Bridie en Declan, die ook uit Coolbar komen. Maar dan is er gelukkig nog de nieuwe, jonge pastoor Rose, die zich het lot van de Talents aantrekt en die er zelfs in slaagt Shell opnieuw de kracht van het geloof te laten inzien. Wanneer Shell plots zwanger wordt, verandert alles in een ijltempo. Omda…Lees verder
Na de dood van haar moeder, neemt de 15-jarige Ierse Shell de verantwoordelijkheid voor het gezin over van haar vader die zowel godsdienstwaanzinnig als alcoholist is. Door armoe en levensstijl staat ze buiten de maatschappij en heeft nauwelijks vrienden onder haar leeftijdsgenoten. Een jongen die wel aandacht aan haar besteedt, maakt haar zwanger. Shell weet de zwangerschap te verbergen. Wanneer er een dode baby gevonden wordt in het plattelandsdorp valt de verdenking op Shell. Pastoor Rose, een jonge kapelaan, neemt het voor haar op. Het verhaal speelt in de jaren tachtig. Het is realistisch en indringend geschreven in een doorgaans gemakkelijk te lezen stijl. De sfeer van de Ierse plattelandsgemeenschap en de invloed van het geloof komen goed uit de verf. De moed van het meisje en haar geloof in het positieve vormen een rode draad. Haar karakter is geloofwaardig en haar reacties op de gebeurtenissen zorgen voor identificatiemogelijkheden. Het boek heeft verschillende internationale…Lees verder

Over Siobhan Dowd

Siobhan Dowd (Londen, 4 februari 1960 - Oxford, 21 augustus 2007) was een Brits schrijfster die voornamelijk bekend werd door de bestseller A Swift Pure Cry.

Dowd groeide op in Londen als dochter van Ierse ouders. Na haar middelbareschoolperiode voltooide ze de studie klassieke talen aan de universiteit van Oxford en studeerde ze tevens cum laude af aan de universiteit van Greenwich in vrouwenstudies.

In 1984 trad Dowd toe tot de International PEN, een organisatie die zich bezighoudt met de wereldwijde belangenbehartiging van schrijvers. Voor deze organisatie maakte Dowd reizen naar Guatemala en Indonesië, om daar het klimaat voor schrijvers in de dop in kaart te brengen en mensen te stimuleren om verhalen en romans te schrijven. Dowd was erg begaan met het lot van kansarme mensen waar dan ook en probeerde hen te steunen in het ontwikkelen van hun literaire vaardigheden.

Dowd trok zich ook het lot van gevangenen en achtergestelde mensen aan. Namen…Lees verder op Wikipedia